Hlavní obsah

Příznivcům hokeje zapěje Jana Šrejma Kačírková česky, rusky, finsky a švédsky

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před zápasy mezistátního turnaje hokejistů čtyř zemí Carlson Hockey Games 2017 v českobudějovické Budvar aréně ve dnech 27. až 30. dubna, zazní hymny zúčastněných států z úst sólistky opery Národního divadla v Brně a uznávané sopranistky Jany Šrejma Kačírkové.

Foto: Archiv Jany Šrejma Kačírkové

Jana Šrejma Kačírková.

Článek

Rodačka z Českých Budějovic z cizích jazyků obavy nemá, byť se hlavně skandinávské jazyky od češtiny hodně liší. Nastupující hvězdu evropské operní scény čeká ruština, finština a švédština. Přípravě totiž věnovala patřičnou pozornost.

„Určitou praxi už za léta strávená na jevištích samozřejmě mám,“ konstatovala sopranistka. Ze zahraničních jazyků nejčastěji využívá italštinu. „Je to krásný, zvučný jazyk,“ podotkla. „Také ve francouzštině se výborně zpívá,“ přidala další zkušenost. Kromě dvou uvedených jazyků, které jsou v operách hojně využívány, pěla Jana Šrejma Kačírková i v angličtině, němčině, španělštině a ruštině. „Kvůli tomu jsem se doma v rychlosti naučila i azbuku,“ poznamenala.

Ve finštině i švédštině bude mít ovšem premiéru. „Jsou to složité jazyky, ale našla jsem si k nim cestu. Hlavně švédština je někde mezi němčinou a angličtinou,“ přiblížila. Texty si přeložila sama. „Když pak vidíte přeložený text, jsou to celkem logická slova. Po překladu se mi už nezdají být tak složitá,“ dodala.

Velkou pozornost věnovala i výslovnosti. Ruskou hymnu si prošla s Taniou Teslia, známou ruskou pěvkyní působící v Ostravě, finskou a švédskou s jazykovými poradci.

V současnosti se Jana Šrejma Kačírková připravuje hlavně na operu Wolfganga Amadea Mozarta Cosi fan tutte, kterou uvede Slovenské národní divadlo v Bratislavě 6. května. Bude to její poslední vystoupení na první slovenské scéně v této sezoně. Tento týden ji ještě čeká role Julie v inscenaci Romeo a Julie v pražském karlínském divadle a La traviata v brněnském národním divadle.

Jana Šrejma Kačírková, rodačka z Českých Budějovic, prožila dětství v nedalekém Vidově. Po gymnáziu absolvovala pražskou konzervatoř pod vedením slavné sopranistky Libuše Domanínské. V současné době působí na všech předních scénách v Čechách i na Moravě.Jako stálá členka účinkuje v Národním divadle v Brně a od roku 2010 vystupuje na scéně Národního divadla v Praze, kde nastudovala několik rolí. Trvale hostuje na krajských scénách v Plzni, Liberci, v Národním divadle moravskoslezském či v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, kde za své umění získala tři Jihočeské Thálie

Ve svém repertoáru má například Jitku z Dalibora, Mařenku z Prodané nevěsty od Bedřicha Smetany nebo Julii z další slavné opery Romeo a Julie od Charlese Gounoda. Za tuto roli získala v roce 2012 svoji první českou Cenu Thálie. O rok později dostala stejné ocenění za mimořádný výkon v hlavní roli v opeře Anna Bolena od Gaetana Donizettiho. Nastudovala i roli Rusalky Antonína Dvořáka, ve které také vystupuje několik sezon před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově.

V zahraničí se představila na festivalech v Itálii nebo na Kypru. Pravidelně působí také ve Slovenském národním divadle. Představila se i s populárním argentinským tenorem José Curou. Příjemný soprán i vrozené herecké nadání řadí Janu Šrejma Kačírkovou mezi přední evropské sopranistky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám