Hlavní obsah

Přípravy na eXtrémní Beskydskou sedmičku finišují

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémní horský maraton dvojic Adidas – Continental Beskydská sedmička má letos 3090 závodníků, které čeká přechod přes sedm beskydských vrcholů, což je trasa dlouhá přes 90 km s převýšením 5430 metrů. To odpovídá výstupu na druhou nejvyšší horu světa K2.

Foto: tým B7

plakát B7

Článek

Start závodu je v pátek 6. září ve 22 hodin na náměstí v Třinci a cíl je na náměstí ve Frenštátu pod Radhoštěm. Na zdolání trasy mají závodníci časový limit 30 hodin. Vítězové loňského ročníku Tomáš Petreček a Pavel Štryncl ji zvládli za 13 hodin 5 minut.

Pořadatelé v těchto dnech dolaďují poslední detaily. Závodníky čeká několik novinek, které přiblížil Libor Uher.

Měnili jste trasu závodu, proč?

Z organizačního i bezpečnostního hlediska jsme byli nuceni provést menší úpravu na vrcholu Travný, kde se loni utvořil půl hodinový špunt závodníků, takže jsme posunuli vrcholovou kontrolu a mírně usnadnili trasu pro kategorii Hobby. Další změna se týká Lysé hory, kde je čilý stavební ruch, a kde se závodníci budou při výstupu i sestupu pohybovat ve smyčce, kterou vyznačíme tak, aby na vrcholu nikdo nezakufroval, vydáme k tomu i podrobnou mapu.  

Jaké novinky na závodníky čekají?

Oproti loňsku bude mít každý závodník svůj vlastní čip, který bude snímat jeho průchod měřícími branami. Těmi budou muset členové týmu projít společně, v opačném případě budou diskvalifikováni. Důvod je prostý, bezpečnost. Není možné, aby členové týmu měli mezi sebou velké rozestupy, navíc, je to extrémní závod, jehož podmínkou je účast ve dvojici.  

Zábavný má být smilebox, k čemu poslouží?

Smileboxem projde každý závodník, a to při kontrole funkčnosti čipu před startem a v cíli při výstupu na cílovou rampu, pomyslnou beskydskou K2. Jdeme s dobou, v zahraničí je to při podobných závodech běžná věc. Na webu http://www.beskydskasedmicka.cz každý uvidí, jak závodníci vypadali před startem a jak v cíli, jak je závod změnil.

Jak je cílová rampa K2 vysoká a bude přístupná i návštěvníkům?

Oproti loňsku jsme ji vylepšili, zvýšili i rozšířili. Nyní má ocelovou konstrukci a ve výšce 5,5 metru je plocha o velikosti 3x2 metry, kde bude umístěn nejen smilebox, který se sepne poté, co k němu závodník přiloží svůj čip, ale bude tam umístěna také kasička v rámci projektu Každý metr pomáhá, jehož cílem je podpořit ty, kteří se ocitli v nezáviděníhodné životní situaci.   

Komu letos v rámci projektu pomůžete?

Garantem projektu je Institut bazální stimulace, se kterým jsme se dohodli, že vybrané peníze pošleme Centru Bazalka, které formou denního a týdenního stacionáře pomáhá rodinám s těžce postiženými dětmi. 

Jaký je o závod zájem?

Čtyři týdny po spuštění registrace byla zaplněna všechna místa. Těší nás, že si závod chtějí zkusit i známé osobnosti, které si většinou nepřeji publicitu, jsou mezi nimi novináři, moderátoři i sportovci.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám