Hlavní obsah

Přípravy divadelního plesu v Dobrušce finišují, finále je za dveřmi

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve chvíli, kdy v pátek 21. února vkročí do sálu kulturního domu v Dobrušce úplně první účastníci čtrnáctého pokračování divadelních plesů, začne celovečerní představení, v němž je dopředu jasné, že v určitých okamžicích nelze rozeznat, kdo je hercem, kdo divákem a kdo tanečníkem.

Foto: Dana Ehlová

Patriotický divadelní ples v r. 2010.

Článek

V tomto případě hrají totiž jak členové pořadatelského souboru Divadélka Na štaflích, tak všichni, kdo si zakoupili vstupenky. Téma divadelního plesu je vždy předem dané a už z několika předchozích názvů a jejich dovětků se dá usoudit, že náboj tomuto představení rozhodně nechybí.

Posuďte sami: Krizový divadelní ples na téma Evropě to osolíme (2009), Patriotický divadelní ples aneb O místě, kde „genius loci“ neznamená totéž co lokální genius“ (2010), Divadelní ples na téma Nechte na hlavě, protože „Hlavě, ve které nic není, nepomůže ani to, že je pomazaná, ale pouze nasazený klobouk (2011), Poslední divadelní ples před koncem světa aneb Vše „poslední“ už tu jednou bylo (2012), Divadelní ples aneb „Barva? U nás dobrá...“ (2013).

A o čem tedy bude letošní čtrnáctý divadelní ples?

„Původně jsme si mysleli, že to bude průřez čtyřiceti lety existence Divadélka Na štaflích. Pak jsme si ale nebyli jisti, že by divák „veselé příhody z natáčení“, které se nám někdy staly, přijal, protože mu bude chybět znalost autentické situace, v níž se odehrály. Také se záměrem, že si lidé vylosují rok z oněch čtyřiceti a přijdou oblečeni v tom, co se tehdy nosilo, nastal problém, protože v případě posledních roků by se lidé neměli za co „schovat“…“ přiblížil začátek příprav "ředitel" plesů Zdeněk Zahradník.

Nakonec ale dopadlo vše jinak: „Pak jsme si uvědomili, že vlastně každý z těch uplynulých 40 let byl rokem něčeho – fyziky, boje proti hladomoru, brambor, pouští, domorodců atd. A to už je přesně ta míra inspirace pro naše návštěvníky. K tomu my pak přidáme už jen trochu divadelna – ale naše výstupy nebudou motivovány roky, ale spíše názvem našeho divadla. Princip programu bude v našem názoru, že každé divadlo si volí název podle toho, co chce hrát nebo jak chce hrát. Takže my budeme hrát o názvu Divadélka Na štaflích,“ dodal Zdeněk Zahradník.

Vybrané letopočty i to, čím vlastně byly vyhlášeny, zůstane do 21. února zahaleno rouškou tajemství. Zprávy ze zákulisí ale potvrzují, že účastníci přistoupili k přípravám opět s velkým nadšením a hlavně nezbytnou dávkou invence.

Každá skupina chce překvapit. A tak je, stejně jak tomu bylo u našich olympioniků, v závěru přípravného období a během posledních soustředění využívána nejmodernější technika i všechny povolené prostředky. Vedle mobilů se „žhaví“ skype, nápady plní e-mailové schránky a stejně tak obsahy oken na chatu.

A přesně jako na olympiádě v Soči jde i v Dobrušce v těchto dnech do tuhého - letošní finále je za dveřmi.

Nahlédněme tedy pod pokličku jednoho jediného letopočtu, který byl vytažen účastníky z „osudí“: roku 2005 – Mezinárodního roku fyziky.

Šok z tohoto tématu trval jen chvíli, brzy začala padat jména jako Albert Einstein, ale také Isaac Newton nebo Alfred Nobel, na řadu přišli samozřejmě našinci Prokop Diviš a František Křižík. Vzápětí ovšem vyplul na povrch také Archimédův zákon s tělesem ponořeným do kapaliny, nebo dokonce ebonitová tyč s liščím ohonem…

Fyzikální parta účastníků 14. divadelního plesu je připravena a nepochybuje, že ostatní také.

V pátek 21. února ve 20 hodin to vypukne.   

Reklama

Výběr článků

Načítám