Hlavní obsah

Připravovaná inscenace Trable s Harrym bude detektivka zcela naruby

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový titul činohry Národního divadla moravskoslezského Ostrava nese název Trable s Harrym a v pohostinské režii Jakuba Nvoty bude mít premiéru na scéně Divadla Antonína Dvořáka ve čtvrtek 4. dubna.

Foto: archiv NDM Ostrava

Jan Fišar a Anna Cónová ve hře Trable s Harrym.

Článek

"Smýšlíte o mrtvých jen v dobrém? Na to zapomeňte v této divadelní adaptaci. Humorný příběh vyprovokoval k natočení stejnojmenného filmu i mistra hororového žánru Alfreda Hitchcocka," říká dramaturgyně Klára Špičková.

Adaptace novely Jacka Trevora Storyho Trable s Harrym (1949) vypráví událost z malého městečka Sparrowswicku. Jeho poklid naruší nečekaná peripetie. A to mrtvola muže ležícího na mýtince.

"Pokud se domníváte, že budete pátrat po vrahovi, autor vás zaskočí. K tomuto činu se hlásí více obyvatel městečka, každý ze zcela odlišných důvodů," prozrazuje o připravované hře, jejíž premiéra se blíží, Klára Špičková.

Přestože nikomu fakt, že Harry je mrtvý, nevadí, všichni se cítí být vinni. Proto je třeba mrtvého Harryho rychle pohřbít a jeho skon před policií a úřady utajit. Způsobí to však nečekané lapálie, větší, než ubohý nebožtík nadělal zřejmě zaživa. Tělo je několikrát vykopáno a zakopáno a dva páry si postupně „na mrtvole vybudují nový život“.

Překladu a jevištní adaptace kuriózní komedie se ujala Klára Špičková s pomocí režiséra Jakuba Nvoty. Scénu vytvořil Juraj Poliak, autorkou kostýmů je Hana Knotková.

V hlavních rolích se může publikum těšit na Jana Fišara (kapitán Wiles), Annu Cónovou (slečna Graveliová), Andreu Mohylovou (Jennifer Rogersová), Petra Housku (Sam Marlowe), Alexandru Gasnárkovou (paní Wiggsová), Františka Večeřu (Calvin Wiggs), Miroslava Rataje (Milionář), Reného Šmotka / Ivo Martáka (dr. Greenbow) a dokonce na dětské herce Oskara Juchelku / Martina Vladeku (Abie Rogers). Titulní role se zhostí Jiří Dvořák (Harry Worp).

Zatímco veřejná generálka bude na scéně Divadla Antonína Dvořáka ve středu 3. dubna od 10 hodin, premiéra této netypické detektivky proběhne ve čtvrtek 4. dubna od 18. 30 hodin. První repríza je na programu v sobotu 6. dubna od 18.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám