Hlavní obsah

Princezna Jasněnka pokřtila knihu o pražských strašidlech

Novinky, Vratislav Konečný

Že v Praze straší, to víme, co chvíli se v mediích objeví zmínka o kostlivci ve skříni či záhadných pokladech mizících v nenávratnu. V sobotu pokřtila herečka Míša Kuklová knihu Tajemství pražských půlnocí aneb Strašidla a pověsti staré Prahy na výskytišti strašidel největším - pod pražským Hradem.

Foto: Oldřich Malina

Kuklová čte z kmotrovské knížky o strašidlech

Článek

Půvabná Míša Kuklová se v sobotu 15. prosince stala kmotrou nové knížky pražských pověstí Tajemství pražských půlnocí aneb Strašidla a pověsti staré Prahy. Křest probíhal v kavárně Kellyxír na Janském vršku.

Autor - spisovatel, režisér a spolumajitel Muzea pražských pověstí a strašidel i Muzea alchymistů a mágů staré Prahy Filip Jan Zvolský - na křtu řekl, že Míša je taková skoro pohádková bytost, a tak byl moc rád, že známá herečka nabídku stát se kmotrou jeho knihy přijala. 

Strašidla si s princeznou tykala

Kuklová, kterou malí i velcí znají z řady pohádek, hlavně pak z pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci, popřála knize co největší zájem čtenářů. Poté z knihy přečetla pověst o tom, jak se pražští vodníci účastnili i stavby Národního divadla. V uvolněné atmosféře křtu pozorovala vyprávění strašidel a nebála se přijmout nabídnuté tykání od čerta i vodníka.   

„Pozvali jsme zástupce všech typů strašidel,“ vítal s nadsázkou své hrdiny Zvolský. "Za bezhlavá strašidla Herečku Lauru, za zjevení Bílé zjevení, za vodní říši Vodníka Purkrábka, za čerty čerta z Vyšehradu a za exotická strašidla Turka z Ungeltu. Nezval jsem pouze z bezpečnostních důvodů ohnivá strašidla a z estetických důvodů kostlivce.“ 

Na křest přišel také starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který se hned v začátku vymezil vůči některým strašidlům, která ho děsí v jeho každodenní práci. S autorem knihy Filipem Janem Zvolským se posléze shodli na jasném oddělení strašidel a „strašáků“.

Starosta popřál knize mnoho čtenářů, brzký dotisk a poděkoval autorovi za knihu, kterou považuje za významný přínos pro zviditelnění Prahy nejen jako historického města, ale města se silným geniem loci. Lomecký se zavázal, že radnice Prahy 1 pod jeho vedením se bude vždy zasazovat o to, aby duch Prahy nemizel. 

Míša Kuklová i starosta si poté se zájmem prošli Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy, v jehož alchymistické kavárně Kellyxír se křest konal. Kniha vznikala několik let a čítá 432 pověstí a 60 originálních kreseb Kristiana Cubery.

Filip Jan Zvolský v knize vychází z desítek knih pověstí, které byly vydány v uplynulých stoletích a doplnil knihu i o dvě desítky pověstí původních. „Nevymyslel jsem žádné nové strašidlo ani příběh. Jen jsem v některých knihách našel o tajemných jevech pouze strohé zmínky, tak jsem je trošku opentlil ději a postavami,“ řekl autor.

Zvolský připomněl, že jak on sám, tak i jeho spolupracovníci udržují tradici ústního podání pověstí při vycházkách Se strašidlem za strašidly, které pořádá Muzeum pražských pověstí a strašidel. Jde o dvouhodinové vycházky ulicemi Prahy v doprovodu strašidla, se třemi živými strašidly po cestě a vyprávěním desítek pražských pověstí přímo v místech, kde se odehrály.   

Reklama

Výběr článků

Načítám