Hlavní obsah

Přímý pohled do slunce může poškodit zrak, varuje oftalmoložka Jana Juhászová

Novinky, Radka Miloševská

Letní měsíce jsou pro většinu lidí synonymem odpočinku, dovolených a zábavy. Pro naše oči je však léto naopak obdobím plným nejnebezpečnějších nástrah v podobě slunce, klimatizace i špinavé vody. Příjemný letní den tak často může končit návštěvou lékaře.

Foto: archiv MUDr. Jany Juhászové

MUDr. Jana Juhászová (na snímku) si v létě zrak pečlivě chrání, neboť přímý pohled do slunce bez ochranných pomůcek může poškodit sítnici.

Článek

Nejčastějšími obtížemi očí jsou přitom záněty spojivky, rohovky, spálená víčka nebo dokonce i nevratné poškození sítnice s trvalým oslabením zraku. Primářka ostravského Očního centra Agel MUDr. Jana Juhászová radí, jak o tento důležitý smyslový orgán v létě pečovat.

Jednoznačně nejnebezpečnější je pro naše oči přímé sluneční záření. „Při přímém pohledu do slunce bez ochranných pomůcek může totiž dojít k nevratnému poškození sítnice a tím oslabení zraku natrvalo. Lidé by proto vždy měli používat sluneční brýle s kvalitním UV filtrem. Obzvláště důležitá je přitom ochrana u dětí, které jsou rizikem poškození zraku ohroženy více než dospělí,“ uvádí primářka MUDr. Jana Juhászová.

V létě by lidé měli očím věnovat speciální péči. Vhodné je používání umělých slz bez konzervačních látek k zvlhčení povrchu oka, zejména u lidí pracujících v klimatizovaných místnostech, s umělým osvětlením a v prostředí se suchým vzduchem. Velmi přínosné je používání slunečních brýlí, které plní funkci nejen ochrannou, např. snížení oslnění, ochrana sítnice před účinky slunečního záření, ale i estetickou.

Kvalitní sluneční brýle by lidé měli hledat především v optikách. „Brýle zakoupené v očních optikách mají řadu výhod oproti brýlím ze stánků. Mají 100% UV ochranu a jsou vyrobeny z kvalitnějších materiálů. Rovněž jsou odolnější vůči vyšším teplotám a šetrnější k pokožce. Některé mohou být polarizační nebo mohou mít antireflexní úpravu z přední i zadní plochy brýlových čoček. Tím se eliminuje odražené množství světla, které vstupuje do očí, a oči jsou tak více chráněny,“ vysvětluje primářka Juhászová.

I ve vodě číhá velké riziko, a to dokonce i v té, kterou považujeme za maximálně čistou – na bazénech či v aquaparcích. Pokud se koupeme ve vodách obsahujících chlór, může dojít k podráždění očí. Při koupání v přírodních vodách je zde zase riziko vzniku zánětu povrchu oka, spojivky a v horším případě i rohovky, a to vlivem sinic.

„Tento alergický zánět se projevuje svěděním a pálením očí, někdy i zarudnutím očí se zvýšenou sekrecí. Přírodní koupaliště mohou ale obsahovat i prvoka akantamébu, který může být příčinou hlubokého zánětu rohovky a těžké ztráty vidění. Největší riziko této infekce přitom hrozí u nositelů kontaktních čoček,“ varuje primářka.

Na otázku, jak se o oči po návštěvě bazénu či rybníka postarat, primářka odpovídá: „Při zasažení očí znečištěnou vodou je vhodné co nejdříve oči vypláchnout čistou vodou, použít dezinfekční oční kapky a navštívit očního lékaře. V případě nositelů kontaktních čoček je nutné čočky vyjmout a očistit je samostatně vhodným roztokem a minimálně do vyšetření oftalmologem nenosit.“

Také klimatizace může mít na zrak neblahé účinky. Klimatizace může vyvolat nebo zhoršovat syndrom suchého oka, u citlivých očí může vyvolat zarudnutí i slzení. Zmírnit tyto negativní dopady lze například pomocí umělých slz, které oko zvlhčují a zklidňují.

Reklama

Výběr článků

Načítám