Hlavní obsah

Primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice četl školákům pohádky o správné výživě

Novinky, Lucie Drahošová

Pravidelná četba podle odborníků pozitivně ovlivňuje jak čtenáře, tak i posluchače – zejména pak ty dětské. V rámci projektu Celé Česko čte dětem proto již několik let předčítají umělci, senioři, celebrity i sportovci dětem při různých příležitostech.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

O krůček dál pak tuto myšlenku posouvá primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský, který dětem nabízí poslech svých vlastních pohádek zaměřených na zdraví. Právě dnes si jeho naučné příběhy na téma správné výživy mohli poslechnout žáci Základní školy Josefa Valčíka v Ostravě – Porubě.

„Čtení je pro vývoj dítěte nesmírně důležité. Poslech příběhů a pohádek rozvíjí dětské vnímání, fantazii i empatii. A v neposlední řadě je i bohatým zdrojem informací i ponaučení. Společně s kolegyní jsme se proto rozhodli využít pohádky ve prospěch dobré věci a přetvořili známé příběhy tak, aby odpovídaly potřebám dnešní doby. Namísto známé pohádky O perníkové chaloupce si tak ode mne dnes děti mohly poslechnout její modernější upravenou verzi,“ prozradil primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský s tím, že v pohádkách, které vytvořil společně s kolegyní nutriční terapeutkou Mgr. Jitkou Knápkovou, se zaměřuje zejména na problematiku správné dětské výživy, která trápí stále více dětí a mladistvých.

Již druhým rokem si naučné moderní pohádky mohli poslechnout přímo z úst vítkovického primáře žáci prvního stupně Základní školy Josefa Valčíka v Ostravě – Porubě pod vedením učitelky Mgr. Jany Kadlčíkové, kteří četbě naslouchali s opravdovým zaujetím.

„Přestože dnes děti tráví už od útlého věku hodiny u počítačů a mobilů, četba si stále dokáže získat jejich pozornost – a mnohdy možná ještě více než v minulosti. Lidský hlas i fyzická přítomnost totiž dodává pocit bezpečí a blízkosti, která může dětem v dnešní elektronické době chybět. Ve společné diskuzi pak navíc budujeme vzájemný vztah a děti odhalují podstatu problému samy, což je maximálně efektivní způsob učení,“ vysvětluje primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský s tím, že v případě jeho pohádek se děti mohly dozvědět především důležité informace ohledně zdravé stravy, prospěšnosti pohybu či rizik nadváhy a obezity.

Čtení proběhlo pod záštitou kampaně Celé Česko čte dětem. Celé Česko čte dětem je obecně prospěšná společnost, jež v České republice realizuje stejnojmennou celostátní osvětovou a mediální kampaň zaměřenou na podporu čtenářské gramotnosti dětí a mládeže, na propagaci hodnotné literatury a na budování pevných vazeb v rodině prostřednictvím společného čtení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám