Hlavní obsah

Přilákají české hrady a zámky turisty i z Malajsie, Bhútánu, Nepálu či Afghánistánu?

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nemáme moře, ale máme krásnou přírodu, a hlavně mnoho historických památek. Je to devíza, s jejíž pomocí můžeme přilákat návštěvníky z celého světa. V malajském Kuala Lumpuru je nyní otevřena výstava České hrady a zámky. Má zvýšit zájem Malajců o Česko.

Foto: archiv NM

Prezentace výstava České hrady a zámky v Kuala Lumpur.

Článek

Výstava zakotvila v Malajsii po předchozí prezentaci v Bhútánu, tento stát má asi 705 tisíc obyvatel, převážně chudých, Nepálu, s jednou z nejchudších ekonomik na světě... Představena byla v minulosti i v Indii a Afghánistánu.

Nyní ji zástupci Národního muzea ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Kuala Lumpur, Národním památkovým ústavem a za podpory Ministerstva kultury České republiky otevřeli 29. února v Malajsii.

Jedná se o unikátní projekt, kterým Národní muzeum prezentuje Českou republiku jako zajímavou turistickou destinaci. Návštěvníci Národního muzea Malajsie se mohou seznámit s krásami naší země do 31. března a po Malajsii bude výstava putovat do dalších muzeí jihovýchodní Asie.

Malajce má přitáhnout nejen Praha, ale i Bezděz a Trosky

Obrazová výstava ukazuje výběr těch nejzajímavějších hradů a zámků Čech a Moravy. Kritériem pro jejich výběr byl historický význam a architektonická a umělecká hodnota objektů. Návštěvníci si mohou prohlédnout zámky zapsané na seznam světového dědictví UNESCO (Pražský hrad, Český Krumlov, Kutná Hora, Kroměříž, Lednicko-valtický areál, Telč), ale i další významné české hrady a zámky (Karlštejn, Křivoklát, Hluboká nad Vltavou, Bezděz, Trosky a další).

Návštěvníci uvidí nejen tištěné dokumenty, mohou seznámit s českými lokalitami i prostřednictvím digitalizovaných 3D modelů či zhlédnutím dokumentu Deset století architektury.

Národní muzeum chce výstavou přispět v Malajsii ke zvýšení povědomí o českých památkách.

U Náprstků se za rok seznámíme s Malajsií

Výsledkem spolupráce bude v roce 2017 výstava v Náprstkově muzeu, v rámci  projektu Okno do světa ukáže skvosty ze sbírek Národního muzea Malajsie.

Reklama

Výběr článků

Načítám