Hlavní obsah

Přibylo možností, kde mohou lidé v Moravskoslezském kraji odevzdat staré elektro

Novinky, Marcela Zuzánková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec loňského a začátek letošního roku znamenal pro lidi v Moravskoslezském kraji další rozšíření možností, jak pohodlně a zdarma předat k ekologické recyklaci vysloužilé elektro.

Foto: Marcela Zuzánková
Článek

Smlouvy s kolektivním systémem pro sběr a recyklaci elektroodpadu ELEKTROWIN uzavřely v posledních týdnech například firmy Elektroservis Vrchovecký Jan z Dolního Benešova nebo František Bzonek z obce Vřesiny.

ELEKTROWIN za deset let svého působení už vybudoval po celé České republice přes 12 000 míst zpětného odběru. Páteří této sítě jsou sběrné dvory měst a obcí, prodejny a servisy elektro.

Díky tomu ČR dlouhodobě překračuje zhruba o kilo požadavek evropské směrnice, podle kterého se musí v každé členské zemi ročně vysbírat nejméně čtyři kilogramy na každého obyvatele.

Už příští rok ale vstoupí v platnost nový způsob výpočtu těchto kvót. Česká republika bude muset zajistit sběr a recyklaci takového množství starého elektra, které odpovídá 40 procentům hmotnosti ročně prodaných nových spotřebičů.

„K tomu nám zatím schází víc než dvě kila na osobu,“ říká Táňa Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení kolektivního systému ELEKTROWIN, zároveň ale vysvětluje: „V situaci, kdy se celosvětově tenčí zásoby surovin, z nichž mnohé se u nás ani jinde v Evropě netěží, nemá ani Česká republika, ani Evropská unie jinou volbu, než získávat materiály na výrobu nových spotřebičů právě recyklací těch starých.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám