Hlavní obsah

Příběh Edith Piaf a Marlene Dietrich znovu ožije na jevišti i na fotografiích

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Národním divadle moravskoslezském se začal rodit velmi zajímavý projekt - soubor operety/muzikálu připravuje pro své příznivce vánoční dárek v podobě premiéry inscenace Edith a Marlene v režii Janusze Klimszy. Už teď je možné prozradit, že dárek to nebude jeden, ale hned dva.

Foto: Robert Rohál

Edith Piaf (Hana Fialová) a Marlene Dietrich (Eva Zbrožková).

Článek

Devatenáctého prosince se totiž neuskuteční pouze jedna premiéra. Vedle prvního uvedení hry Edith a Marlene na jevišti Divadla Jiřího Myrona bude mít v ten den „premiéru“ také stejnojmenná kolekce černobílých fotografií. V ní – stejně jako v představení – budou „hrát“ hlavní role Hana Fialová (Edith Piaf) a Eva Zbrožková (Marlene Dietrich) a stejně jako v divadelní hře i na fotografiích ztvární tyto herečky dvě umělecké ikony.

Národní divadlo moravskoslezské se totiž rozhodlo obohatit premiérový den spojený s hrou Edith a Marlene a nabídnout ve spolupráci s fotografem Robertem Rohálem svým divákům ještě další umělecký zážitek. Robert Rohál připravil scénář kolekce o francouzské šansoniérce a německé divě a 21. září zahájil jeho realizaci.

K tomu, jak focení probíhalo, řekl: "Focení, které jsme zrealizovali v Divadle Jiřího Myrona, už máme za sebou a s oběma herečkami to byla mimořádně příjemná spolupráce. Hodně nám pomohl i produkční David Velčovský, který zajistil historický mikrofon a další dobové propriety, ale také maskérka Renáta Školoutová. Ta mi zase obě dámy krásně nalíčila a postarala se i o jejich účesy, ale dík patří i šéfce souboru opereta/muzikál Gábině Petrákové, od níž jsem nabídku dostal...“  

A co bude následovat? „Za pár dní mě čeká postprodukce, kdy budu fotky upravovat a kdy do nich "namíchám" prostředí Paříže i New Yorku, protože právě tam se obě dámy potkávaly. Víte, chtěl bych, aby se ve fotkách projevil nejen příběh Edith a Marlene, ale aby to bylo i o Hance Fialové a Evě Zbrožkové, aby to bylo takhle propojené. Pro mě osobně to bylo příjemné i z toho důvodu, že je mi v ostravském divadle moc fajn. Poznávám tam stále nové lidi, i ty, co nejsou na jevišti vidět, a jsou to milá a krásná setkávání," dodal Robert Rohál ke vznikající kolekci fotografií. Ta bude po prezentaci v divadle vystavena od ledna 2014 v ostravském klubu Atlantik.

Základem hry, jejíž režie se ujal Janusz Klimsza a v níž zazní známé šansony a songy obou interpretek, je neobvyklé hudební drama maďarské spisovatelky Évy Pataki, která našla inspiraci právě v životech Edith Piaf a Marlene Dietrich, dvou mega hvězd 20. století. Z jejich setkání a životních osudů vznikl příběh plný kontrastů, emocí a nádherné hudby, příběh o lásce, vášni i zklamání, a tak se zdá, že se mají ostravští diváci na co těšit.   

Přípravy inscenace Edith a Marlene i stejnojmenné fotokolekce jsou tedy v plném proudu a všichni zúčastnění věří, že výsledek bude pro příznivce umění příjemným překvapením a že 19. prosince 2013 bude v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě „plný dům“.  

Reklama

Výběr článků

Načítám