Hlavní obsah

Při příležitosti státního svátku nabídne zámek Mníšek výstavu o vojsku a četnictvu

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 28. října na zámku Mníšku pod Brdy připomenou vznik československého státu zpřístupněním výstavy zaměřené na období první republiky. Speciální komentované prohlídky budou probíhat nejen v pondělí, ale už v neděli 27. října.

Článek

Výstava, která vznikla v loňském roce při kulatém výročí vzniku republiky, je instalována v zajímavých půdních prostorách zámku. Vstup z nádvoří vede po dřevěném vřetenovém schodišti až do podkroví. Část výstavy je umístěna také v jihozápadní nárožní věži, odkud se nabízí rozhled po nejbližším okolí.

Cílem výstavy je připomenout dnes již téměř zaniklou historickou památku, úsek lehkého opevnění B8 Mníšek, které bylo vybudováno jako součást linie vnějšího opevnění Prahy, takzvané Pražské čáry, v časech ohrožení československého státu před druhou světovou válkou.

Dobové reálie přibližují život příslušníků vojska a četnictva i civilního obyvatelstva za první republiky a zejména přípravy na obranu vlasti před nebezpečím, které se stupňovalo již během celých třicátých let. K vidění bude mnoho zajímavých exponátů, například tehdejší plynová maska, kompletní uniformy, dobový tisk, letáky, plakáty a reklamy nebo předměty denní potřeby jako stojan na zápalky či zhuštěné mýdlo zvané Mydlík.

Na zámku budou po celé podzimní prázdniny otevřeny také klasické prohlídkové okruhy, dětské programy, výtvarná dílna, kostýmované pohádkové prohlídky či Kouzelné sklepení.

Reklama

Výběr článků

Načítám