Hlavní obsah

Při cestě na Šumavu to chce pevné nervy

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silničáři opět připravili nemilé překvapení pro motoristy v podobě úplné uzavírky hlavní tepny. Konkrétně se jedná o rekonstrukci úseku mezi obcemi Dlouhá Ves a Radešov o celkové délce 5,3 km, která bude trvat 18 měsíců.

Foto: Jan Kaše

Sušice - informace o uzavírce

Článek

Úplná uzavírka by měla být do 30. června, pak bude komunikace zřejmě částečně průjezdná.

„Stavba zahrnuje rekonstrukci komunikace vč. odvodnění, přestavbu dvou mostních objektů (ev.č. 145-009, ev.č. 145-011), rekonstrukci nábřežní zdi a římsy vč. výměny záchytného systému, obnovu propustků, stabilizaci pravého okraje vozovky a nezpevněné krajnice vyztuženým svahem s ozeleněným lícem nebo gabionovými konstrukcemi, úpravu autobusových zastávek s vybudováním chodníků, zajištění skalních stěn a výchozů, provedení vodorovného dopravního značení a osazení silničního příslušenství (svodidla, zábradlí, směrové sloupky),“ uvádí se na webových stránkách Správy a údržby silnic Plzeňského kraje.

Stavba je jistě důležitou součástí zkvalitnění dopravy pro návštěvníky Šumavy, ale na druhé straně přinese nemalé dopady na silnice, po kterých vede objízdná trasa. A zde největší kámen úrazu.

Ze Sušice vás dopravní značení povede směrem na Strašín. Sedmnáct kilometrů pojedete po velice nekvalitní silnici, plné děr, výmolů a nerovností. Na stavu se podepsaly neustále improvizace při opravách, kdy byla používána klasická metoda záplatování. Díky tomu máte pocit, že se pohybujete po tankodromu. Auto neustále odskakuje, naklání se jednou vpravo, jednou vlevo podle toho, jak se silniční „vlna“ zrovna vytvarovala.  

Kromě toho projíždíte vesnicemi, které na takový provoz prostě nejsou uzpůsobené. S opatrností se v nich minou dva osobní automobily, ale dvě nákladní vozidla už vůbec ne. Komunikace se v nich kroutí jako had, občas přijde prudší zatáčka. V Dražovicích a Podmoklech se objeví i užší mosty.

Když se bez úhony dostanete až na odbočku na Nezdice, tak vás čeká posledních devět kilometrů do Kašperských Hor.

Můžete zvolit i jinou trasu, která vede ze Sušice přes Záluží, Albrechtice a Ostružno. Tím si ušetříte průjezd obcí Nezdice a také pár kilometrů. Ovšem pozor – silnice je zde místy užší než na oficiální objízdné trase.            

A pokud se nechcete naštvat ještě víc, tak v této části Šumavy raději nepřejíždějte do Jihočeského kraje. Čeká vás totiž nepříjemný šok v podobě kvalitních silnic. Když pojedete například ze Strašína na Vacov, tak přesně u značek, které oznamují změnu krajů, ustane drncání a natřásání. Prostě jedete po silnici 21. století. Zřejmě to někde jde, jinde ne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám