Hlavní obsah

Při besedě o osvobozování Sokolovska uvedena kniha Květen bez šeříků

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Regionální historik a učitel sokolovského gymnázia PhDr. Vladimír Bružeňák v těchto dnech vydal knihu, kterou symbolicky nazval Květen bez šeříků. Kniha zevrubně mapuje osvobozování západočeského regionu, o nějž se v roce 1945 zasloužili příslušníci amerických ozbrojených sil.

Foto: Aleš Plevka

PhDr. Vladimír Bružeňák svou knihu ochotně opatřil podpisem a případným věnováním

Článek

Po slavnostním křtu nové knihy, který se uskutečnil před několika dny v Sokolově, zavítal regionální historik i do konferenčního sálu Habartovského muzea bezpečnostních sborů. Místo nebylo vybráno náhodou. Pan Bružeňák je členem občanského sdružení, které se zabývá historií prvorepublikového četnictva, a navíc se i sám na vzniku tohoto malého muzea aktivně podílel.

V pátek 24. května na něj v jeho prostorách čekaly asi tři desítky posluchačů, kteří byli zvědaví, s jakými novými informacemi o Sokolovsku na sklonku druhé světové války je historik obeznámí. Je pravdou, že data o postupech americké armády na Plzeňsku jsou více prezentována a všeobecněji známa, nicméně region Chebska, Sokolovska a Karlovarska nabízí ještě poměrně velmi široký prostor pro historická bádání, a spousta zjištění tak byla pro drtivou většinu přítomných veskrze nových.

Panu Bružeňákovi se podařilo shromáždit velké množství psaných i obrazových dokumentů, které o dané problematice vypovídají. Prameny a další fakta se mu i díky dnes takřka všudypřítomnému internetu dařilo získávat napříč celou naší republikou a dále např. v sousedním Německu či dokonce až v Izraeli nebo v USA.

Během asi devadesátiminutové besedy nastínil zájemcům to, jaké jednotky se podílely na našem osvobození (tou nejslavnější byla asi legendární Big Red One - Velká červená jednička, aneb 1. pěší divize), jména velitelů, zapojení vojenské techniky. Dále popsal ony největší bojové střety v místních lokalitách včetně stanovení počtu obětí na životech a neopomněl zmínit ani popis jednotek německých.

Samostatnou kapitolou v jeho výkladu se pak staly informace o koncentračních táborech a pochodech smrti, kterých se na našem území uskutečnilo několik. Ty byly doplněny o doklady o náladách místního obyvatelstva nebo o trestech, které postihovaly na konci války samotné Němce, kteří nedodrželi přísná nařízení.

Díky bohatému obrazovému materiálu si diváci mohli udělat také představu o tom, jak byl náš region válkou zasažen, a které části někdejšího okresního města Falknova (dnešního Sokolova) takřka podlehly zkáze.

Závěru besedy dominovala na jedné straně euforie amerických vojáků z toho, že válku přežili, a na druhé straně strach z budoucnosti vyskytující se jak u příslušníků německých vojsk, tak i u zdejšího, původem německého obyvatelstva. Fotografie rozesmátých amerických chlapíků a zkroušené postavy odsunovaných Němců byly více než výmluvné.

Celá beseda se pro mne stala velice zajímavým exkurzem do historické epochy, kdy se lámaly dějiny nejen našeho regionu, ale celého světa. Veškerá fakta byla předestřena fundovaně a navíc velmi poutavě a s určitým odstupem a nadhledem.

Před ukončením došlo i na prodej a malou autogramiádu knihy, která snad nebude poslední, neboť, jak pan Bružeňák prozradil, má v plánu hned započít práci na další. Jeho aktivity obohatí i místní muzeum, kde se třeba již během nadcházejících prázdnin objeví nově získané materiály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám