Hlavní obsah

Prevence diabetu je letos zaměřena na celou rodinu

Novinky, Gabriela Krejčová

Světový den diabetu, který připadá na 14. listopadu, se blíží. Každoročně při příležitosti tohoto dne pořádají stejnojmennou akci studenti medicíny ze všech osmi českých lékařských fakult pod záštitou neziskové organizace IFMSA v šesti městech ČR.

Foto: IFMSA

Každý zájemce může zkonzultovat naměřené hodnoty s vyškolenými dobrovolníky.

Článek

Letošní akce Světový den diabetu v Praze je vyhlášená na 15. listopadu v obchodním centru Galerie Harfa a tématem tohoto ročníku je rodina a diabetes.

Hlavním cílem projektu Světový den diabetu je zvýšit povědomí mezi širokou veřejností o cukrovce samotné a o prevenci a péči při ní pomocí nejrůznějších vyšetření a interaktivního poradenství. Hlavní snahou mediků podílejících se na konání akce je podávat zájemcům relevantní informace o zdravém životním stylu, o ovlivnitelných faktorech, které úzce souvisí s rozvojem diabetu.

Konzultace zdarma

Ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady si návštěvníci budou moci nechat změřit glykémii a dozvědět se více o možných rizicích spojených s vyšším či nižším množstvím cukru v krvi. Studenti medicíny budou měřit krevní tlak, BMI, procento tuku v těle a obvod pasu. Všechny získané hodnoty jsou zapisovány do skládací brožurky a následně si každý zájemce může nechat zkonzultovat naměřené hodnoty s vyškolenými dobrovolníky.

Dále je pro návštěvníky připraveno stanoviště o poskytování první pomoci zaměřující se především na včasné rozpoznání a podání první pomoci u hypo- a hyperglykemických stavů. Návštěvníci se mohou zastavit u stánků s poradenstvím v oblasti fyzioterapie, zdravé výživy, dentální hygieny, sexuálně přenosných nemocí či pomoci při odvykání od kouření.

A nezapomnělo se ani na ty nejmenší, pro které je připraven program, kde si mohou ošetřit plyšáka a seznámit se s různými zdravotnickými nástroji, se kterými se mohou setkat u svého lékaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám