Hlavní obsah

Převalského koně z Prahy budou mít v Mongolsku hříbata

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Symbolem pražské zoologické zahrady je kůň Převalského. Nejen že se podařilo zachovat a úspěšně rozmnožit stádo divokých koní pocházejících z Mongolska, dokonce se po převozu do staré domoviny úspěšně rozmnožují i tam. Radostná zpráva o březosti odvezených klisen přišla před pár dny z Mongolska.

Foto: Ganbaatar Oyunsaikhana.

Koně v původní mongolské domovině

Článek

V Petrohradu jsem narazil na pomník hraběte Převalského, ale místo koně leží pod bustou bronzový velbloud. Když jsem se ptal několika místních, zda vědí něco o lošadi Prevalskovo, pokrčili rameny. Nevěděli ale ani o hraběti.

Mimořádnou zásluhu na zachování koně Převalského má pražská zoo, která od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu.

Kůň Převalského je posledním žijícím druhem divokého koně. Původně žil pravděpodobně v kamenitých stepích a polopouštích téměř celé střední Asie, na konci 19. století se však vyskytoval pouze v příhraničních oblastech Mongolska a Činy. Bohužel v důsledku častého lovu byl v roce 1968 ve volné přírodě zcela vyhuben.

První koně Převalského přivezl do naší republiky prof. František Bílek v roce 1921. Dva z nich byli v roce 1932 převezeni do nově otevřené zoologické zahrady v Praze, kde chov těchto koní trvá nepřetržitě již osmdesát let. Od roku 1993 jsou díky spolupráci Zoo Praha, Města Slatiňany a Národního památkového ústavu tito vzácní koně k vidění také v ohradě v zámeckém parku ve Slatiňanech. 

Koně byli do Mongolska transportováni armádním letounem Casa, brzy se aklimatizovali a nyní jsou pod neustálým dohledem místních orgánů.

Vracíme je do jejich domoviny

Všechny čtyři klisny přepravené v roce 2012 ze Zoo Praha do zvláště chráněné oblasti Gobi B jsou podle všeho březí. V očekávání je pravděpodobně také jedna z klisen přivezených o rok později. Zoo Praha to sdělil ředitel Gobi B Ganbaatar Oyunsaikhana.

„Anežka, Greta, Xara, Spela a snad také Spange by svá hříbata měly porodit v průběhu tohoto jara či léta,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Je to pro nás všechny samozřejmě skvělá zpráva, tím spíše, že březí budou patrně i některé z klisen, které jsme v roce 2011 přepravili do další oblasti, kde probíhá reintrodukce koní Převalského, a sice do Khomiin talu.“

Otcem hříbat klisen Anežky, Grety, Xary a Spely je hřebec Erkhes, Spange je součástí harému hřebce Mogoie. Klisny, které v letounu přistály v Mongolsku loni, strávily zimu v aklimatizační ohradě a hříbat by se mohly dočkat příští rok.

Další transport čeká

„Nynější březost čtyř až pěti klisen pokládám za důkaz úspěšnosti návratu koní Převalského do jejich domoviny,“ doplnil Miroslav Bobek. „Doposud jsme ve spolupráci s Armádou ČR přepravili do Mongolska patnáct jedinců a na letošní léto připravujeme další, v pořadí již pátý transport.“

Podle posledních zpráv z Mongolska se od poloviny března otepluje a již k jeho konci začal také roztávat sníh. Koně tak mohou spásat vegetaci, kterou sami vyhledávají, a všichni jsou v dobré kondici.

Reklama

Výběr článků

Načítám