Hlavní obsah

Přes tři sta orientačních běžců se sešlo na břidlici nad Jakartovicemi

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli v poledne 19. října odstartovali první orientační běžci do prostoru výsypek břidlice v okolí lomů nad obcí Jakartovice na Opavsku. Stavitel tratí Miroslav Hadač se sportovního oddílu Přátelé orientačního běhu Opava (POBO) připravil pro závodníky všech kategorií náročné, ale pěkné tratě.

Foto: Josef Zajíc

Orientační běh v Jakartovicích na Opavsku 19.10.2014.Čtení mapy za běhu.

Článek

Shromaždiště 5. závodu oblastního žebříčku Moravskoslezského kraje bylo v obci Jakartovice na Opavsku v areálu Penzionu nad stájí. Zde se sešlo přes tři sta registrovaných i neregistrovaných orientačních běžců.

Největší zájem byl o kategorii HDR (hoši, dívky, rodiče), kterých vystartovalo přes 80 na trať vyznačenou smajlíky. Když se dalo dítě, pod bedlivým dohledem rodičů, na cestu, kde se po chvíli škaredil fialový smajlík, byl to signál, že tudy cesta nevede a je třeba najít jinou, tu správnou, kde se smajlík směje. V cíli pořadatelé všechny děti odměnili sladkými medailemi.

V závodních kategoriích to bylo jinak. Zde si již musel pomoci každý sám podle orientační mapy s názvem Bludiště v měřítku 1 : 5000. Břidlicové srázy, údolíčka, hory, doly a lomy vyjadřovala mapa velmi podrobně. Nepršelo, neklouzalo a tak tratě (na prodloužený sprint v rozmezí od 1,8 km dívky D10N až po muže H 21 - 4,1 km) ubíhali těm, kteří nebloudili, velmi rychle. Již název mapy ale dokazoval, že více či méně bloudili všichni.

V hlavní kategorii žen D 21 (3,2 km, 17 kontrol) zvítězila Markéta Sabelová z Třince za 34: 04 minut před druhou Zuzanou Sukenikovou z Lokomotivy Krnov - 36:18 a třetí Terezou Vlachovou z Baníku Ostrava - 38:20.

Muže, kategorie H21 (4,1 km, 27 kontrol), vyhrál závodník Michal Argaláš z Třince v čase 31:09 před Pavlem Rychlým z Lokomotivy Krnov. Třetí místo obsadil Jiří Vlach z Baníku Ostrava - 35:45.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám