Hlavní obsah

Přes pět miliónů návštěvníků památek, objekty občas praskají ve švech

Novinky, Vratislav Konečný

Kasteláni nejnavštěvovanějších památek v gesci Národního památkového ústavu si mnou ruce. V objektech jim svěřených se prošly statisíce lidí, do kasy přinesly značné finance, z nichž se může dále zlepšovat úroveň hradů, zámků, zahrad. Naše památky táhnou, návštěva stoupá, domácí i zahraniční.

Foto: Vratislav Konečný

Zámek a zahrady v Jaroměřicích

Článek

Do konce září objekty navštívilo přes 5 miliónů lidí, což přineslo ekonomický přínos, i rozšíření kulturní povědomosti návštěvníků o historii.

Sezóna se překlápí do zimy

„Letošní sezona potvrzuje neutuchající zájem o naše památky z minulých let. Věřím, že naše pestrá předvánoční i vánoční nabídka zláká další návštěvníky. Těší mne, že památky ve správě NPÚ nabízejí stále lepší program a že se postupně díky investicím zlepšuje i jejich stav včetně návštěvnického komfortu. Právě na zvyšování kvality se chceme v příštích letech zaměřit, protože samotná návštěvnost nemůže být jediným kritériem,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Opět Lednice a Český Krumlov

Nejvyšší návštěvnost zaznamenaly tradičně zámky Lednice a Český Krumlov, zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Sem směřuje i množství zahraničních návštěvníků. Do konce září navštívilo lednický areál přes 400 tisíc lidí a českokrumlovský hradozámecký areál se této hranici blíží.

Více než čtvrtmiliónovou návštěvnost má zatím Hluboká, přes 200 tisíc návštěv dosáhl Karlštejn. Návštěvy přesahující 100 tisíc hlásí hned šest památkových objektů: Kroměříž, Konopiště, Valtice, Trosky, Telč a Bouzov. Těsně pod hranicí 100 tisíc návštěvníků byly koncem září hospitál Kuks a zámek Sychrov. Toto číslo je ale již překonáno.

Z návštěv mají památky samozřejmě výnosy, pro NPÚ to bylo koncem září 477 miliónů. Finance se vracejí na obnovu a zkvalitňování služeb.

Lákají i méně známé památky

Do hledáčku turistů se konečně i dříve „okrajové“ objekty, sezónu si pochvalují třeba ve Vranově nad Dyjí, nebo Milotice, které nabízejí prohlídky v historických krojích.

Libuje si i kastelán Kunětické hory, kde zájem přitáhla výstava kostýmů z filmových pohádek. Dobře si vedla Litice, přitáhla i novogotická vyhlídka v Krásném Dvoře...

Zahrady hlásí ztráty

Nastal i pokles, kvůli bezpečnostním opatřením Pražského hradu ubylo návštěvníků v zahradách. Za prezidenta Václava Havla otevřený Jelení příkop je zase zavřený.

Zimní sezónu zahájí Hradozámecký advent

Přestože první adventní neděle nastane až 3. prosince, mnoho památek plynule naváže na hlavní sezónu a lákavý program nabídne již během listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám