Hlavní obsah

Přes berlínský „most špionů“ šli i agenti z ČSSR

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenápadný glieniecký most přes řeku Havolu spojující Berlín s Postupimí sehrál za studené války významnou roli. Východ se Západem si přes něj posílaly zajaté agenty, a nebyly to žádné malé ryby. První byl ruský špion Abel, ale jak se ve skutečnosti jmenoval, se neví.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Stojíme u postupimského nájezdu na most, u informační tabule s nápisem Berliner Mauer 1961 - 1989. Most tvořil součást „berlínské zdi“.

V roce 1961 ji nechalo stranické vedení NDR vyrůst kolem Berlína, aby zabránilo útěku nespokojených občanů do západního, kapitalistického sektoru. V roce 2009 otevřela ve vile poblíž mostu kancléřka Angela Merckelová muzeum vztahující se k událostem kolem mostu a berlínské zdi. 

Přestože události jsou už téměř vyčpělé, o muzeum je značný zájem a občas se na mostě fotí turisté a symbolicky si podávají ruce. Most se stal atrakcí zrovna jako zámek Cecilienhof, kde byla podepsána postupimská dohoda. Ale v roce 1962 to tu vypadalo jako při vojenských manévrech.

Svět ho znal pod jménem Rudolf Ivanovič Abel. Jeho jméno se asi nikdy nedozvíme. Deset let řídil sovětskou výzvědnou síť v USA. Byl mistrem konspirace, jak prohlásili v FBI – „největší špion 20. století byl géniem nenápadnosti“.

Po nějaké době Abela chytli a začali vyslýchat. Špion nic nepřiznal, ale všechny důkazy ukazovaly na něho, proto byl odsouzen k trestu smrti. Abelovi poté rozsudek změnili na 30 let žaláře. Jeho obhájce, americký právník J. B. Donovan řekl: „Není vyloučeno, že v blízké budoucnosti bude Sověty zadržen Američan stejného služebního zařazení. Potom je v zájmu USA výměna takového zajatce.“

Když Rusové sestřelili 1. máje 1960 špionážní letoun U2 s pilotem G. Powersem, byl tehdejší tajemník ÚV KSSS Nikita Sergejevič Chruščov blahem bez sebe. Powers dostal vysoký trest. Pak ale zbraně utichly a diplomacie vyjednala výměnu zajatých - 10. února 1962 proběhla výměna Abela za Powerse. NDR vyměnila 23 svých občanů zadržených Stasi kvůli protistátní činnosti za čtyři ruské špiony.

Ščaranskij za Čechy

Svět se zajímal o sovětského disidenta A. Ščaranského, naše rozvědka chtěla zpět dva agenty KGB, československé občany žijící v USA, Karla Köchera a Hanu Köcherovou. 

Na Západ 11. února 1986 odešel výměnou i syn vynikajícího tenisty Javorského, Jaroslav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám