Hlavní obsah

Přerovský skanzen zve na výstavu Lidové Vánoce v Polabí

Novinky, Jolana Boháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem jako každoročně dýchá atmosférou Vánoc. Tradiční výstava Lidové Vánoce v Polabí, kterou hostí celý areál skanzenu, je ideálním tipem na předvánoční i vánoční výlet.

Foto: Jan Vinduška

Ve Staročeské chalupě je vše připraveno k oslavě Štědrého večera. Na stole slavnostní pečivo, ozdobený stromeček, betlém...

Článek

Interiéry chaloupek představují všechny možné vánoční a předvánoční zvyky. Návštěvníci se seznámí s tím, jak naši předkové prožívali čas adventu, a jak slavili vánoční svátky až do Tří králů.

K vidění tu jsou dračky a přástky, Mikuláš s čertem a andělem, jak s nadílkou obchází domácnosti, předvánoční trhy a vánoční pečení a vaření v tradiční polabské kuchyni. Nechybí ani samotný Štědrý den s různými zvyky a obyčeji a také skupinka koledníků a koledování o vánočním čase.

Venku před Bednárnou každého návštěvníka zaujme krásný betlém v životní velikosti a v Bednárně pak rozsáhlá výstavu betlémů, sestavená z mnoha starých lidových i současných betlémů z nejrůznějších materiálů. V přísálí Bednárny si zase můžeme prohlédnout miniaturní vánoční trh.

Od počátku adventu o víkendech Bednárna ožívá různými předvánočními přípravami. Mohli jsme vidět, jak se dělají adventní věnce, vánoční ozdobičky, jak se peče cukroví, zdobí perníčky. A spousta vánočního pečení, zdobení a vyrábění o následujících víkendech návštěvníky ještě čeká.

Skanzen je otevřený vždy v pátek, sobotu a neděli od 9 do 16 hodin a od 25. prosince do konce roku bude lákat návštěvníky denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám