Hlavní obsah

Přerované přivítají jaro tradičním vynášením smrtky

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční průvod pořádaný Dětským folklorním souborem Trávníček a Folklorním souborem Haná Přerov vynese v neděli 2. dubna smrtku k břehu řeky Bečvy, kde jí dá sbohem, stejně jako celému zimnímu období.

Foto: Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Vynášení Smrtky v Přerově

Článek

Vynášení smrti a vítání jara je západoslovanský lidový zvyk pocházející z předkřesťanské éry. Tento každoroční jarní rituál byl významnou událostí, kterou prožívalo celé společenství. Přímými aktéry byly mladé dívky, které představují naději do budoucna. Na Smrtnou neděli (pátou neděli postní, která je označována jako „Smrtná neděla“) tedy zhotovila svobodná děvčata (nebo děti a mládež) symbolickou ženskou figurínu nazývanou Smrt (Morana). 

Ke zhotovení Smrtky se používalo to, co už nebylo k potřebě, suché větve, roští, stará sláma, uschlá tráva... Morana bývala ustrojena do bílého ženského oděvu a okrášlena náhrdelníky a ozdobami z vyfouknutých vaječných skořápek, tedy symboly smrti.

Družina dívek vedená nejstarší z nich (stárkou) za zpěvu koledních písní nesla smrt po vsi, s říkadly od domu k domu. Za vesnicí pak byla smrtka spálena nebo vhozena do potoka nebo řeky, která ji odnesla z vesnice jako symbol ukončení zimy. Zůstaly z ní jen vaječné korále, které se házely za ní, aby lépe plavala a zima byla brzy pryč. Vynášení Smrtky tak představuje jeden z nejstarších jarních obřadů vůbec.

Kontrastem ke smrtce bylo létéčko, které symbolizovalo příchod jara a obnovení života. Na rozdíl od Smrtky bylo vytvořeno ze živých a barevných materiálů - zelená ratolest, ozdobená pentlemi. S létéčkem pak dívky s koledou obešly vesnici a u každého domu obřadními zpěvy a říkankami sdělili, že je zima už pryč.

Tradici vynášení Smrtky se podařilo Trávníčku obnovit v rámci města Přerova a regionu ve spolupráci s  o. s. Cukrle a FS Haná Přerov před 6 lety. Pokud chcete celý obřad včetně průvodu zažít na vlastní kůži, přijďte v neděli 2. dubna v 10.30 hodin k budově bývalých jeslí U Bečvy 1.

V průvodu zazní část původní, starobylé ústní lidové slovesnosti typické pro region a naše město. Průvod půjde přes Žerotínovo náměstí na náměstí TGM, dále pak Horní náměstí a kolem přerovského zámku k řece Bečva, kde účastníci dětského folklorního souboru Trávníček  a folklorního souboru Haná Přerov slavnostně vhodí smrtku do vody řeky Bečvy.  

Na své si zájemci o tradiční lidové zvyky a etnografii mohou přijít rovněž  prohlídkou stálé expozice muzea v přerovském zámku Národopis Hané a Záhoří, která bude v neděli 2. dubna otevřena až do 17.00 hodin. Muzeum Komenského v Přerově rovněž pro příznivce etnografie připravuje ojedinělý výstavní projekt Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané, který začne slavnostní vernisáží stejnojmenné výstavy 13. dubna v 17.00 hodin na přerovském zámku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám