Hlavní obsah

Přerované oslaví Den Slunce v Ornitologické stanici Muzea Komenského v Přerově

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na středu 3. května připravili pracovníci Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově pro školy, ale i pro veřejnost oslavu Dne Slunce. Hvězdy, bez které by nebyl možný život na zemi a která je zdrojem obnovitelné energie.

Foto: Jana Kosturová

Západ slunce nad řekou Bečva

Článek

Pozvání na Den Slunce do ORNIS přijali pracovníci prostějovské hvězdárny. V dopoledních hodinách seznámí přihlášené děti ze základních škol s naší nejbližší hvězdou. Objasní, co dělá hvězdu hvězdou, proč Slunce svítí a co vše lze na něm pozorovat.

V případě dobrého počasí bude povídání doplněno o praktické bezpečné pozorování sluneční fotosféry i chromosféry speciálními astronomickými dalekohledy.

Součástí výkladu bude i objasnění základní vlastnosti astronomického dalekohledu, dále se děti dozví, proč se v žádném případě nesmíme podívat do Slunce běžným nechráněným dalekohledem a řadu dalších zajímavých informací.

Program je připraven ve dvou variantách, které jsou přizpůsobeny věku dětí. Skupiny lze objednat na 8.30, 9.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30 a 14.30 hodin na tel. 58121991012 nebo na kosturova@prerovmuzeum.cz. 

Setkat se s astronomy budou mít možnost  i ostatní zájemci, a to při přednášce a pozorování určeném pro veřejnost, které se uskuteční 3. května od 17.00 hodin v budově ORNIS. V rámci přednášky se posluchači dozví také informace o pozorování Slunce z vesmírných slunečních observatoří SOHO, Hinode a SDO a dále rovněž informace o možném vlivu sluneční aktivity na člověka.

ORNIS je přírodovědné oddělení Muzea Komenského v Přerově, p.o.

Další informace:

Další informace: Ing. Jana Kosturová; tel. 581 219 910 

Další informace: Ing. Jana Kosturová; tel. 581 219 910  e-mail: kosturova@prerovmuzeum.cz

www.ornis.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám