Hlavní obsah

Přepychy se staly prvním finalistou letošního ročníku soutěže Vesnice roku

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvním finalistou letošního ročníku soutěže Vesnice roku, do níž se přihlásilo 212 obcí, se staly Přepychy z Královéhradeckého kraje. Na východě Čech se o titul utkalo celkem 15 obcí a zpráva o vítězství vyvolala mezi 630 obyvateli Přepych vlnu euforie. Oprávněně.

Foto: Vesnice roku (archiv)

Prvním finalistou letošního ročníku soutěže Vesnice roku se staly Přepychy z Královéhradeckého kraje.

Článek

Za dobu od podzimních voleb v roce 2014, kdy se do čela obce postavila Zdeňka Seidelová, se totiž Přepychy změnily k nepoznání a událo se v nich mnoho podstatného. Většinu z toho měla možnost poznat i hodnotící komise, která navštívila obec v úterý 23. května.

Přibližme si některé zastávky komise:

Dokladem pospolitosti a společenského života jsou rybníky sv. Ján a Dvorský – na prvním soutěží rybáři o Zlatého karase, na druhém netradiční plavidla o Přepyšské kormidlo. V místní restauraci Katka pořádají spolky hasičů, Českého červeného kříže a Pro Přepychy plesy, přednášky a setkání seniorů. Například sbor dobrovolných hasičů, který má i družstvo žen a dětí, vznikl v roce 1880 a před devadesáti lety byla zakoupena stříkačka (dnes historický klenot), tzv. trojkombinace.  

Péčí o nastupující generaci představuje mateřská škola, která prošla v roce 2015 I. etapou přestavby. Nyní probíhá II. etapa zahrnující výměnu oken, zateplení i výměnu topného systému. Kousek odtud v lokalitě V Domkách plánuje obec výstavbu rodinných domů – připraveno je celkem 35 parcel. Zastupitelé již schválili územní studii a výstavbu technické a dopravní infrastruktury.      

Dominantou Přepych je kostel sv. Prokopa se zvony starými téměř půl tisíciletí. Duše kostela - historické varhany - prochází v současné době celkovou náročnou obnovou, podobná akce čeká i zvony, včetně zhotovení jednoho nového kusu náhradou za zvon, který byl ve válce rekvírován.

Oba tyto projekty prezentují důkaz péče o památky a odkaz předků, stejně jako všechny sakrální památky – sousoší Cyril a Metoděj, sv. Ján, Kalvárie, kříže u Kárníků, hřbitova a na kopci – v katastru Přepych, jež prošly obnovou.

Chloubou obce je také poutní místo Dřízna s kaplí Panny Marie Lurdské, křížovou cestou a studánkou Křížovka, vybudované přepyšským kaplanem Aloisem Mádrem, kde byly opraveny cesty, vysázeny nové stromy a upraveno prostranství před kaplí, v níž mimo jiné probíhají i vítání občánků.

Velice přitažlivou se stala lokalita Ve skalách podél komunikace směrem na Záhornici. Po odstranění náletových dřevin, vyčištění od kopřiv se opukové skály "vylouply" v plné kráse. Díky vybudovanému chodníku a parkovišti tu vzniklo stylové odpočinkové místo.

Také příjezdové cesty do obce doznaly změn. V rámci revitalizace ovocných alejí, která proběhla mimo obecní rozpočet, bylo díky spolku Pro Přepychy a místním podnikatelům vysázeno celkem 220 třešní a 120 švestek.

A právě ovocné stromy a skály, nedílně spjaté s historií této obce, mají své opodstatnění i v symbolech obce – znaku a vlajce – které byly Přepychám uděleny v r. 2016.     

Putování hodnotící komise končilo u pobočky Pošty Partner, která zde díky vedení obce funguje od letošního dubna a navíc v zrekonstruovaných prostorách.

…to bylo jen několik příkladů, jež zcela určitě přispěly k vítězství Přepych v krajském kole soutěže Vesnice roku.

Je to velká odměna pro všechny, kdo se jakýmkoliv dílem podíleli na historickém úspěchu. Největší gratulace patří Zdeňce Seidelové, která tak mohla v pátek 26. května se zadostiučiněním prohlásit: „Jsme na bedně!“

Reklama

Výběr článků

Načítám