Hlavní obsah

Přehlídka Šokáček zve na hostinu amatérského divadla

Novinky, Bára Haušková

Amatérské divadelní soubory z moravských i českých krajů a profesionální host z Brna se již podeváté představí v Kulturním domě ve Starém Městě pod Sněžníkem. Ve dnech 19. až 21. února se zde uskuteční divadelní přehlídka Šokáček.

Foto: archiv DS Šok Staré Město

Členové divadelního souboru Šok Staré Město, který loni oslavil dvacetiny, pořádají každoročně v podhorském městečku přehlídku Šokáček.

Článek

Horské městečko v Jeseníkách bude mít opět příležitost přivítat to nejlepší, co se na ochotnické scéně urodilo. „Letošní ročník bude ve znamení mládí, krásy a radosti. Soudím tak z přihlášených souborů,“ uvedl předseda pořádajícího divadelního spolku Šok Rudolf Šmůla s tím, že na diváky čeká muzikál, komedie, pohádky i detektivka.

Devátý ročník nabízí pestrou programovou nabídku od české klasiky Naši furianti přes dílo A. P. Čechova až po klasickou pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Celkem se ve Starém Městě představí sedm divadelních souborů.

Přehlídka se koná ve spolupráci s Místní akční skupinou Horní Pomoraví, která realizovala projekt podporující amatérské divadlo na venkově nazvaný Národní pohádky a pověsti – poklady národní identity a tradic.

„Díky ochotnickému souboru Šok Staré Město mohou obyvatelé města i okolí zhlédnout různorodé divadelní žánry. Jde totiž o lokalitu, která je málo dostupná a kde je nabídka kulturních programů malá. Velkým přínosem je zapojení malého diváka a výchova k jevištní tvorbě prostřednictvím pohádek či pověstí,“ uvedla ředitelka MAS Horní Pomoraví Anna Bartošová s tím, že i kultura by měla být součástí života na venkově. 

Slavnostní zahájení přehlídky se uskuteční v pátek v 19 hodin. Pak už bude večer patřit hercům Divadla Moravia z Vápenné na Jesenicku, kteří přivezou Šakalí léta. Hlavní program patří sobotě, kdy v 10 hodin obsadí jeviště staroměstského kulturního domu Hra s pohádkou divadla Slunečnice z Brna. Anekdoty A. P. Čechova přiveze Divadlo Václav z Václavova. Dvě jednoaktovky mohou diváci zhlédnout od 14 hodin. O dvě hodiny později rozehraje DS Nezakopneš z Jeseníku komedii Študáci a kantoři. Od 19 hodin se představí další známý soubor SemTamFór  ze Slavičína s komediální detektivkou Past na osamělého muže. 

„Závěr sobotního programu obstará několikanásobný účastník a vítěz  Šokáčků Divadelní soubor Q 10, Studio Divadla Drak z Hradce Králové. Představí situační komedii nazvanou God doesn´t like piccolo aneb piccolo se neříká. Má to být, podle protagonistů, velká legrace, kterou herci v anotaci charakterizovali jako volný a zcela nepřehledný sled situací, událostí a pozastavení běžného života, které spolu nemají absolutně nic společného,“ láká na divadelní hostinu Šmůla.

Nedělní dopoledne bude pařit dětským divákům. V 10 hodin se představí studio Q 10 Divadla Drak z Hradce Králové s klasickou pohádkou Dlouhý, Široký, Bystrozraký.  Šokáček 2016 uzavře DS Slovanský tyátr z Olomouce s klasikou Naši furianti.

Přehlídka Šokáček 2016 se v letošním roce uchází o podporu Nadace Život umělce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám