Hlavní obsah

Předvánoční řemeslný jarmark připomněl nadcházející advent

Novinky, Stanislava Dvořáková

Dům dětí a mládeže v Ústí nad Orlicí připravil v klubovnách ve Špindlerově ulici v sobotu 30. listopadu přehlídku všeho, co k Vánocům patřilo a patří, zároveň i s ukázkami výroby těchto předmětů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Přehlídka andělů a venkovských selek ze šustí z Jablonného nad Orlicí s ukázkou výroby.

Článek

První řemeslný jarmark, který připravil Dům dětí a mládeže v Ústí nad Orlicí, přinesl nejen prodejní akci, ale také ukázky výroby vystavených předmětů.

Tradice této výroby se v samotném městě již téměř nedodržuje, v okolí se však dá najít řada rodin, které se ruční výrobě vánoční dekorace věnují. Pro dospělé byla tato ukázka příjemnou připomínkou mladých let a pro děti nezvyklou podívanou a ponaučením. O návštěvníky proto nouze nebyla.

Dříve se často na zahrádkách pěstovala kukuřice a z jejího obalu se vytvářely zajímavé věci. Toto připomněla paní z Jablonce nad Orlicí, která mimo vystavených andělů a hospodyněk, tvořila divákům na ukázku další postavičky.

Výrobky z přírodního materiálu předvedl i Ladislav Chládek z Výprachtic. Jeho hračky štípané ze soustruženého bloku jsou líbivé a hlavně české a bezpečné. Před návštěvníky tak na vyzdobeném stole defilovala zvířátka na kolečkách všeho druhu, s kterými se dříve na vesnickém dvoře hospodářské usedlosti dalo setkat: prasátka, ovečky, králíci, slepice, husy, koníci v nejrůznějším provedení a další. Našlo se i počítadlo ve tvaru zvířátka, komoda i celý pokojíček. Nechyběly ani vánoční ozdoby a stojánky na fotografie.

Z Libchav přijelo několik žen, které předváděly paličkování a vytvořené drobné ozdoby a Petra Jůzová z Dolní Dobrouče s celou sérii předmětů vyrobených z černého drátu, ošetřeného olejem proti rezavění. Křehce vypadající misky, košíčky a věšáčky však unesou i větší zatížení.

V korálkové dílně žen ze Sloupnice se zejména děti s nadšením učily vytvářet ozdoby navlékáním korálků. Na ukázku byl vystaven velký počet hotových korálkových ozdob na vánoční stromeček.

Další řada výrobků pocházela ze Sloupnice, Řetové jako perníčky, vizovické pečivo, drobná keramika, adventní aranžmá, svícny, náramky, tašky, včelí produkty i s ukázkou úlu, přírodní mýdla a další.

Město Ústí nad Orlicí bylo zastoupeno zejména pletenými a módními doplňky a patchworkem.

U stolku České Třebové se návštěvníci setkali s další ukázkou přímého malování originálních gratulací a vánočních přání.

Pro toho, kdo obchůzkou po rozsáhlém sortimentu zboží a ukázek výroby vyhladověl, byl připraven útulný koutek s občerstvením opět odpovídajícím předvánoční době. Podával se domácí štrůdl se svařeným vínem, teplou medovinou nebo kávou.

Celkově lze hodnotit celou akci jako předvánoční dárek klidného a příjemného dne před shonem nastávajících prosincových dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám