Hlavní obsah

Předlohou pro proslulé matrjošky byla japonská figura mnicha z ostrova Honšú

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá země má symbolický suvenýr, který si turisté odvážejí. Z Česka figurky Švejka, Spejbla a Hurvínka, Krtečka, z Francie malé Eiffelovky, z Řecka bohyni Athénu. Ze Švédska soba. Jeden suvenýr je ale mezinárodní, všude narazíte na matrjošky, soustružené duté figury vejčitého tvaru.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Původně měly vizáž panenky, nyní na nich najdete od Putina přes Elvise po Terminátora nebo Ronalda. 

Byly symbolem plodnosti

Figury se někdy nazývaly babušky, ale to pomíjí s neuvěřitelným množstvím vyobrazení na ně malovaných. S ruskou babuškou už nemají až na výjimky mnoho společného. Matrjoška je zdrobnělina ruského Matrjona, u nás už málo používaného matrona, tvar měl připomínat symbol ženství, plodnosti a mateřství.

Obchody suvenýrů zejména v Praze jsou zaplaveny tisíci dřevěných figur, které ve velké skrývají několik menších. Ač typický ruský suvenýr, dříve dětská hračka, jeho původ sahá do Japonska. Figurka Fukurama z ostrova Honšú byla předobrazem výroby ruských babušek. Figura plešatého mnicha v sobě skrývala další postavičky.

Mají i svá muzea

Existuje ve vašich představách něco typičtějšího, co si můžete z Ruska přivézt domů jako suvenýr než tradiční malované dřevěné panenky, které zapadají jedna do druhé? Člověk by si myslel, že se jedná o starobylé ruské výrobky s dlouhou tradicí, původ roztomilých bábušek je však potřeba hledat někde úplně jinde, a navíc: první ruská matrjoška spatřila světlo světa teprve před necelými 130 lety.

Příběh matrjošky se začal psát v Japonsku.  Do země vycházejícího slunce se na konci 19. století vydal Savva Mamotov, bohatý ruský obchodník, propagátor lidového umění a vlastník hračkářské dílny. Přivezl odtud zvláštní panenku zobrazující plešatého buddhistického mnicha. Tato hračka v sobě skrývala několik menších figurek, které bezvlasého mudrce zobrazovaly v čím dál nižším věku.

Na figury už malují všechno

Panenka inspirovala hračkáře Vasilije Zvjozdočkina a výtvarníka Sergeje Maljutina k vytvoření první ruské matrjošky se slovanskými rysy a venkovským krojem, údajně k tomu došlo v roce 1890 ve městě Sergijev Posad nedaleko Moskvy. Tam je dnes možné navštívit Muzeum hraček, v němž vystavují mimo jiné i slavnou japonskou předlohu.

Pokud do Sergijev Posadu zrovna nemáte cestu, a přesto byste se chtěli i o matrjoškách dozvědět něco víc, jsou jim zasvěcena dokonce celá muzea v Moskvě, Petrohradě i jiných ruských městech. Na obchody a stánky nabízející tradiční panenky pak narazíte hlavně na turisticky frekventovaných místech takřka na každém kroku.

„Kdyby vám snad jejich klasická podoba připadala příliš nudná, můžete si koupit třeba politické verze panenek s do sebe zapadajícími Putiny či Leniny, panenky s postavičkami z pohádek Walta Disneyho či Simpsonových nebo třeba matrjošky ve stylu Star Wars,” říká Ondřej Vokatý, průvodce z CK Radynacestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám