Hlavní obsah

Předjaří v Královské zahradě nabídne záplavu rozkvetlých narcisů i pokladnu císaře Ferdinanda V.

Novinky, Ivana Kvasnicová

Expozice, v níž se snoubí krása rostlin s krásou uměleckých předmětů ze sbírek Pražského hradu, se otevře 6. března v Královské zahradě na Pražském hradě. Výstava nazvaná Chladná krása kovu v záplavě narcisů představí záplavu květů i soubor kovových plastik ze sbírek Pražského hradu.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Již třetí ročník výstavy Předjaří v Královské zahradě Pražského hradu potěší každého, kdo ocení spojení krásy a poznání, a chce přijít do Královské zahrady v čase, kdy příroda ještě spí zimním spánkem.

Letošní desetidenní výstava nazvaná Předjaří v Královské zahradě III.: Chladná krása kovu v záplavě narcisů navazuje na předchozí úspěšné výstavy svícnů a váz ze sbírek Pražského hradu.

Nyní přináší možnost poznat soubor kovových plastik ze sbírek Pražského hradu instalovaných v první části empírového skleníku, např. původní návrh J. V. Myslbeka na sochu sv. Václava, nebo sochy, které měli ve svém bytu nebo pracovně prezidenti republiky.

Ve druhé části skleníku na návštěvníky čeká záplava rozkvetlých narcisů více než čtyřiceti odrůd, speciálně rychlených hradními zahradníky pro tuto výjimečnou akci. Jejich, převážně žluté, květy jsou doprovázené tulipány, hyacinty, modřenci, kosatečky a jinými cibulovými i hlíznatými rostlinami.

Návštěvníci také uvidí domácí pokladnu císaře Ferdinanda V. Dobrotivého, neuvěřitelně kvalitní zámečnickou práci.

Vše doprovázejí poučné texty s kvalitní grafickou úpravou. V nich se dozvíte o historii Královské zahrady, jejích stavbách, a připomenete si pradávný příběh chlapce, posedlého vlastní krásou, které dal přednost před láskou…

Výstavu připravila Správa Pražského hradu pod záštitou manželky prezidenta České republiky Ivany Zemanové.

Královská zahrada na Pražském hradě

V areálu Pražského hradu se nachází hned několik zahrad, které jsou přístupné veřejnosti. Největší z nich je Královská zahrada, založena roku 1534 Ferdinandem I. Habsburským na místě původních středověkých vinic.

V ní se nachází renesanční Letohrádek královny Anny (Belvedér) od známého architekta Paolo de la Stella vyzdobený nad kolonádou 26 reliéfy, zpívající fontána od italského umělce Francesca Terza, ulitá v dílně zvonaře Tomáše Jaroše, v níž kapky padající vody rozehrávají melodie v měděné míse, renesanční stavba dokončená německým architektem Bonifácem Wohlmutem k míčovým hrám Míčovna vyzdobená technikou sgrafity nebo vila prezidenta Dr. Eduarda Beneše.

K pěstování citrusů, mandlí a jiné středozemní flóry byl za vlády Rudolfa II. založený skleník - Oranžérie, který je k pěstování květin využíván dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám