Hlavní obsah

Před sto lety zemřel František Adolf Šubert, sedmnáct let stál v čele Národního divadla

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáct let stál v čele Národního divadla v Praze František Adolf Šubert, rodák z Dobrušky, od jehož úmrtí uplyne 8. září sto let. Delegace města položila věnec na Šubertův hrob na Olšanech a slavného rodáka si Dobruška připomene pořadem Nejen ředitel Národního divadla.

Foto: Vlastivědné muzeum Dobruška (archiv)

Dobrušský rodák František Adolf Šubert stál v čele Národního divadla sedmnáct let.

Článek

František Adolf Šubert (27. 3. 1849 Dobruška - 8. 9. 1915 Praha), na jehož počest je v Dobrušce pojmenováno náměstí, byl nejmladším z devíti dětí chudého sedláře. Jeho osobnost formovalo kulturní prostředí rodného města, kde si již v dětství zamiloval hudbu a ochotnické divadlo.

V letech 1860 - 1868 vystudoval gymnázium v Hradci Králové, které navštěvoval také o dva roky mladší Alois Jirásek. V roce 1868 se zapsal na filosofickou fakultu pražské university, po roce však z existenčních důvodů odešel a začal pracovat jako novinář.

Je autorem básní, historických románů, povídek a zejména dramat (Probuzenci, Jan Výrava, Drama čtyř chudých stěn).

Stal se členem Sboru pro postavení Národního divadla a u nakladatele Otty byla vydána jeho výpravná publikace Národní divadlo 1881–1884.

Roku 1883 byl jmenován prvním ředitelem Národního divadla po jeho otevření a tuto funkci zastával až do roku 1900. Za svého působení uvedl na scénu Národního divadla přední světová díla (např. Čajkovského, Verdiho), prosadil však zejména české tvůrce (Smetana, Fibich, Stroupežnický, Dvořák nebo Vrchlický). V roce 1892 organizoval úspěšný zájezd Národního divadla do Vídně. Nadále však stále pomáhal dobrušským divadelním ochotníkům. V letech 1907 - 1908 byl také prvním ředitelem Divadla na Vinohradech.

Roku 1895 inicioval a organizoval přípravy Českoslovanské výstavy národopisné v Praze, která položila základ naší etnologie, a vydal o ní obsáhlou publikaci s bohatou fotodokumentací, jež dodnes může sloužit jako určitý pramen pro toho, kdo chce zkoumat český národopis. Šubert se podílel i na zrodu Českého etnografického národopisného muzea.

Po odchodu z Národního divadla se stal ředitelem České grafické unie, od roku 1903 redigoval jako hlavní redaktor Ottův Malý slovník naučný. Byl členem Spolku českých žurnalistů a Ústřední matice školské. Poté se již věnoval novinářské a spisovatelské práci.

František Adolf Šubert je pochován na Olšanských hřbitovech a u příležitosti výročí sta let od jeho smrti položila delegace města Dobrušky dne 7. září věnec na jeho hrob.  

Ve středu 9. září  se v malém sále Společenského centra Kino 70 uskuteční vzpomínkový pořad, nazvaný Nejen ředitel Národního divadla, v němž budou připomenuty život a dílo F. A. Šuberta, jeho vztah k Dobrušce a význam pro naši dobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám