Hlavní obsah

Před 45 lety měla v kinech premiéru komedie Zlatá svatba, dodnes má úspěch u televizního publika

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Bylo to v létě 1972, kdy měl premiéru film Zlatá svatba, v němž si hlavní role zahráli Jiřina Šejbalová a Bohuš Záhorský. Hereckými hvězdami se to ale ve snímku jen hemží, což přispělo i ke slušné návštěvnosti v kinech. Na Zlatou svatbu přišlo téměř šest set tisíc diváků.

Foto: archiv autora

Miriam Kantorková a Jiřina Šejbalová v komedii Zlatá svatba.

Článek

Lidová komedie se točí kolem zmatků životního jubilea hornického důchodce Valuše Kubzy (Bohuš Záhorský) a jeho ženy (Jiřina Šejbalová), přičemž se do víru událostí zamíchají i peripetie dalších protagonistů - například že dcera Anděla (Slávka Budínová) a (Jarda) Stanislav Remunda mají před rozvodem, ale vše se snaží ututlat, že Tonda (Lubomír Kostelka) pije jako duha a v nemilosti rodiny a pomalu i celé vesnice Kamenice se najednou ocitne i svůdná vdova Putifarka (Miriam Kantorková).

Největší pozdvižení pak nastane, když dědek těsně před zlatou svatbu zmizí a babka se chce rozvádět, přitom přijde málem o vlasy.

Režisér Jaroslav Mach (1921 - 1972) se spolehl jak na situační komiku pramenící z nedorozumění a záměn, tak na slovní žerty, opírající se o ustavičné škorpení mezi oslavenci, což byla živná půda pro kreace dalších hereckých hvězd, ať už to jsou Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Jiří Krampol, Marcela Martínková, Jiří Sovák, Radovan Lukavský, Miroslav Moravec nebo František Filipovský. Ti všichni hrají tak, jako by se na vesnici rázovitého ostravského kraje, kde se děj odehrává, narodili.

Tvůrci se rozhodli rezignovat na tehdejší politické klima a pokusili se natočit vesnickou komedii, což se jim podařilo. Byl to ostatně poslední film režiséra Jaroslava Macha, premiéry filmu se ani nedožil, zemřel v lednu 1972.

Autorem námětu a scénáře je František Břetislav, pod druhou režií je podepsán Václav Gajer a za kamerou stál Josef Hanuš. Autorem filmové hudby je Vladimír Soukup. V českých kinech měl film premiéru v červnu 1972.

Exteriéry komedie Zlatá svatba, která má úspěch i při své každé televizní repríze, se točily na Opavsku v obcích Spálené a Heřmanovice a v Ostravě, ale také v Řeporyjích a v okolí Dobříše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám