Hlavní obsah

Před 40 lety nazpívala Helena Vondráčková legendární píseň Dvě malá křídla tu nejsou

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to čtyřicet let, co natočila Helena Vondráčková písničku Dvě malá křídla tu nejsou. Skladba z repertoáru Roberty Flack, kterou natočila za doprovodu Tanečního orchestru Československého rozhlasu řízeného dirigentem Josefem Vobrubou, vyšla tehdy na supraphonském singlu.

Foto: archiv autora

Helena Vondráčková zpívá píseň Dvě malá křídla tu nejsou už čtyřicet let.

Článek

Dneska už jen málokdo ví, že původně píseň Killing Me Softly With His Song s českým textem Zdeňka Borovce točila ve studiu jiná česká zpěvačka - jenomže pořád to nebylo takové, jak si dirigent Josef Vobruba představoval. Proto dlouho neváhal a zavolal Heleně Vondráčkové. Ta skladbu natočila - a najednou to bylo ono. Píseň se začala vysílat a vyšla na singlu v kombinaci s písničkou Pojď si hrát.

V hudebním časopisu Melodie, ve kterém každý měsíc kritici hodnotili desky legendárními hvězdičkami, nahrávka Dvě malá křídla tu nejsou zvítězila. Ostatně Vondráčková za ni získala i cenu Čepice slávy, kterou obdržela v televizním pořadu Písničky pod rentgenem.

„Ta věc není těžká rozsahem a tak, ale výrazově. Text Zdeňka Borovce je nesmírně náročný, takové neobyčejné téma, velice jemně zpracované... Sloky se od sebe odlišují, každá je také jinak odfrázovaná, musela jsem si nazpívat sama i další hlasy - jeden z nich natáčela ještě Svatava Černá, poněvadž do těch frází  by se pak těžko někdo strefoval. Bylo to pro mě dost neobvyklé, protože sborový part je nutno zpívat úplně jinak než sólo: rovným hlasem. Ale hrozně mě to bavilo,” řekla Vondráčková krátce po pořízení nahrávky v rozhovoru pro časopis Melodie 3/1974.

Od té doby má zpěvačka písničku ve svém stálém repertoáru a dodnes ji uvádí na koncertech - posluchači na ni jednoduše čekají. Během let písnička vyšla rovněž na několika kompilacích i "live" albech Vondráčkové. Bez zajímavosti není, že písničku natočila přesně deset let od svého prvního hitu Červená řeka (1964).

O mnoho let později natočila Helena Vondráčková písničku Dvě malá křídla tu nejsou znovu, aby vyšla na jejím albu Nevzdám se hvězdám (1998).

Reklama

Výběr článků

Načítám