Hlavní obsah

Pražští strážníci budou u škol dohlížet na přechody pro chodce

Novinky, Vratislav Konečný

Strážníci budou ve zvýšené míře v první školní den dozorovat na přechody pro chodce v blízkosti škol. Intenzivní dohled bude pokračovat i v dalších dnech tohoto týdne.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Na základě informací od vedení jednotlivých škol budou strážníci hlídkovat i u přechodů, které nejsou přímo u škol a školských zařízení, ale jsou velmi často využívány žáky přicházejícími do školy.

V prvních dnech školního roku tak strážníci ohlídají 161 přechodů u 154 základních škol, a to vždy v době, kdy jdou děti do školy, tedy v čase od zhruba 7:15 do 8:00.

 „Celkem bude na bezpečnost dětí u přechodů v blízkosti základních škol dohlížet 244 strážníků. Celý první týden, kdy se děti vrací do školy, bude u přechodů zvýšený počet strážníků, protože jak děti, tak i řidiči si budou po prázdninách na školní provoz zvykat. Od druhého zářijového týdne pak budou strážníci dohlížet každý všední den na více než 110 přechodů. Věřím, že tím zabráníme mnoha zbytečným úrazům i nehodám,“ řekl pražský primátor Tomáš Hudeček.

 Připravit děti na začlenění do provozu na pozemních komunikacích pomůže i odbor prevence Městské policie hl. m. Prahy a to 1. září na akci nazvané Praha dětem. Tam si děti oživí znalosti o pohybu po silnici, po chodníku i po cyklostezkách. Mimo jiné bude připravena dětská dopravní školička, testování základních dopravně bezpečnostních vědomostí a na jejich základě vydávání dětských řidičských průkazů na kolo, koloběžku a tříkolku.

Sázejí na prevenci

Pražští strážníci po prázdninách opět navážou i na projekt „školní policie“, který již několik let úspěšně funguje na území celého hlavního města Prahy. „Projekt Školní inspekce je koncipován na základě domluvy s vedením jednotlivých škol na konec vyučování těch nejmenších. Jeho cílem je preventivně působit v době a místě, kde děti nejsou pod bezprostředním dohledem učitelů ani vychovatelů a mohou se setkávat s negativními jevy, jako je obtěžování cizím člověkem nebo šikana,“ uvedl ředitel Městské policie hl. m. Prahy Eduard Šuster. 

Reklama

Výběr článků

Načítám