Hlavní obsah

Pražský hrad zahájí sezonu 2019, bohatým programem připomene Václava IV.

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starý královský palác, katedrála sv. Víta, bazilika sv. Jiří, Rožmberský palác, Zlatá ulička, Svatovítský poklad, Obrazárna, Příběh Pražského hradu a reprezentační prostory Nového paláce se speciální expozicí v Rothmayerově sále. V sobotu 11. května se v areálu Pražského hradu uskuteční zahájení sezony.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Již šesté symbolické zahájení letní sezóny se uskuteční tuto sobotu v areálu Pražského hradu. Od 9 do 18 hodin budou bezplatně otevřeny všechny hlavní návštěvnické objekty a reprezentační prostory v Novém paláci.

Ve speciální expozici v Rothmayerově sále návštěvníci uvidí například řádový řetěz Řádu Bílého lva, nejvyššího českého vyznamenání, státní pečeť či originál Ústavy z roku 1920. V Prezidentském salonku pak budou vystaveny prezidentské dary a v Rudolfově galerii budou moci návštěvníci obdivovat slavnostní aranžmá jídelní tabule připravené pro státní oběd.

Slavnostní zahájení sezony zpestří na III. nádvoří přehlídka dechových hudeb a v Královské zahradě vystoupení středověkých sokolníků v podání skupiny Falconia. Sokolnická družina připomene českého krále Václava IV., jemuž bude ve druhé polovině sezóny 2019 na Pražském hradě věnována samostatná výstava.

Výstava věnovaná Václavu IV.

Hlavní kulturní událostí sezony 2019 na Pražském hradě bude výstava věnovaná osobnosti českého a římského krále Václava IV. a umění jeho doby. Letos si připomínáme 600 let od jeho smrtí na Novém Hrádku u Kunratic.

Výstava nazvaná Gotické umění krásného slohu kolem roku 1400 připomene osobnost panovníka Václav IV., syna Karla IV. a jeho třetí manželky Anny Svídnické.

Dne 15. června 1363 byl teprve dvouletý Václav korunován Arnoštem z Pardubic na českého krále. Jeho otec Karel IV. diplomacií a penězi zabezpečil synovi i římský trůn, Václav byl 10. června 1376 zvolen za římského krále a 6. července 1376 v katedrále v Cáchách korunován.

Rezidencí panovníka se stal Pražský hrad, kde jej dodnes připomínají Václavovy síně ve Starém královském paláci. Zde žil se svou první chotí Johannou Bavorskou i druhou ženou Žofií Bavorskou. Na Pražském hradě bylo ve stínu rozestavěné katedrály přední ohnisko minuciózního dvorského umění a vnímání krásy i smyslovosti života v rámci celé Evropy. Králův monogram W, točenice, ledňáček, lazebnice… to vše evokuje jméno Václav IV. Jeho oblíbenými místy ale byly i hrady Křivoklát, Žebrák, Točník nebo Hrádek na Zderaze v Praze.

Václav IV. byl nejen velkým milovníkem zvířat, ale i vášnivým obdivovatelem iluminovaných rukopisů a malého umění. Umění jeho doby je v sochařství a malířství spojené s tzv. krásným slohem, internacionálním proudem gotického umění okolo roku 1400.

Návštěvníci výstavy uvidí z významných výpůjček například Sedleckou a Velkobítešskou monstranci, relikviář sv. Markéty z Břevnovského kláštera, poprsí sv. Petra a Pavla z Arcibiskupského paláce v Praze, kasuli zvanou Rokycanská, univerzitní žezlo Humboldtovy univerzity v Berlíně, pící roh z Drážďan, či unikátní jezdecké sedlo z Metropolitního muzea v New Yorku. Krásné jsou i figurální vitráže z gotických oken a soubor pohřebních rouch ze sbírek Pražského hradu, jednoho z nejvýznamnějších souborů středověkých textilií na světě.

Výstava bude otevřena v Císařské konírně při II. hradním nádvoří od 16. srpna do 3. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám