Hlavní obsah

Pražské Výstaviště představí hodinky z celého světa

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxusní hodinky v hodnotě bytu nebo šperky v ceně osobního automobilu. Přesně takové exkluzivní zboží v hodnotě desítek miliónů korun bude k vidění v Průmyslovém paláci na výstavě HODINY A KLENOTY 2013 od 19. do 21. září na Výstavišti v pražských Holešovicích.

Foto: Archiv pořadatele
Článek

Společnost SERYN WATCHES představí hodinky Imperátor, nejdražší hodinky vyrobené v Čechách Tento skvost je ze 14karátového zlata a blyští se 56 brilianty. Jejich hodnota je 1 900 000 korun. Na výstavě tyto hodinky osobně představí jejich autor, mohelnický hodinář a zlatník Luděk Seryn. A to během výstavy, které se osobně zúčastní.

Pro pamětníky jistě bude též zajímavá expozice společnosti ELTON hodinářská, ve které bude představena aktuální nabídka Manufacture PRIM 1949. Pod názvem PRIM v běhu času bude na jednotlivých exponátech představena historie novoměstského hodinářského závodu.

Mimo jiné budou vystaveny čs. hodinářské legendy Spartak, Orlík, Diplomat, prototyp hodinek ELTON, letecké Prim Automatic, palubní hodiny používané do stíhacích letadel MIG a tanků. V tomto rozsahu bude novoměstská expozice v Praze prezentována vůbec poprvé.

Historie hodinek Prim je dlouhá. Výroba hodin a hodinek byla ve východních Čechách rozšířena již v 19. století, ale teprve v roce 1949 je v Novém Městě nad Metují postaven závod firmy Chronotechna Šternberk. V roce 1954 byl do výroby zaveden první hodinový strojek cal. 50.

Od roku 1969 nese firma název ELTON, která pro své výrobky používala společnou obchodní značku PRIM - a od tohoto roku logo PRIM v nové grafické úpravě. Firma vyrábí v tomto období přesné hodinkové strojky s využitím v armádě. Výroba hodinářského zboží je však určena i pro běžné občany. V období mezi lety 1949 až 1989 drží praktický monopol ve výrobě hodinek pro ČSSR. Výroba hodinářského zboží je rozdělena tak, že ELTON vyrábí zejména náramkové hodinky a nástěnné hodiny, Chronotechna Šternberk pak nástěnné hodiny a budíky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám