Hlavní obsah

Pražské věže: Prašnou bránu vyzdobil „zachránce“ Karlštejna Mocker

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač výrazná, přec se trochu ztrácí v mase sousedního Obecního domu. Nepůvodně zdobná měla již párkrát namále. Kdysi brána staroměstských hradeb ztratila po zboření opevnění význam. Prušáci ji při obléhání Prahy poničili, stržení by bylo na místě. Purista Josef Mocker jí vtiskl idealistickou podobu.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Architekt Mocker byl zachráncem mnoha památek, které považujeme za národní klenoty – Karlštejn, Konopiště, Křivoklát, podílel se na dokončení chrámu svatého Víta, kutnohorské Barbory, věží Karlova  mostu, Bartolomějského kostela v Plzni a desítek dalších.

Purismus je lpění na čistotě slohu, s odstraněním pro autora nadbytečných prvků. Mockerovi často vyčítali romantický idealismus na úkor historické podoby, tedy falzifikaci slohů.

Praha nad vámi i pod vámi

Uzounké schody, dosti strmé, vás přivedou postupně do tří rozsáhlých prostor, v první vás zkasírují o vstup, pak se teprve můžete pustit do výstupu na ochoz. Místnosti jsou nyní prázdné, sloužily a vbrzku budou opět sloužit jako výstavní prostory pro sbírky Muzea hlavního města Prahy. 

Hrad, Petřín, Letná, Žižkov leží nad ostatními lokalitami, pod vámi se táhne jedna z nejdůležitějších pražských tepen - Příkopy. Obchodní třída, po níž jezdily před pár desítkami let tramvaje, zrovna jako pod branou a přes Celetnou na Malou Stranu, bývala kdysi širokým předhradebním příkopem.

Na křižovatce před branou a palácem U Hybernů stála kulatá budka s dopravním policajtem, vyskytuje se v několika filmech a spoustě dokumentů. Když začalo vznikat Nové Město, šly hradby dolů, příkop zasypali a nakonec tu bylo koncem 19. století proslulé pražské korzo. Na Příkopě se jmenuje od roku 1871. 

Novogoticky čistá až přečistá

Než pan Mocker věž podle svých představ zkulturnil, měla za sebou dlouhou historii. Postavena byla jako Svatoambrožská, v hradbách zapuštěná, později přezvána na Horskou, protože k Horám Kutným vedla cesta od ní. Hradby padly, věž neměla využití a nazývali ji Odranou. Vedle ní stál Králův dvůr, dnes tu vidíte Obecní dům, tehdy sídlo Jagelonce Vladislava.

I začali stavět bránu novou, na začátek Královské cesty ze dvora na Hrad, psal se rok 1475. Vladislav se ale odstěhoval na Hrad a ve stavbě, na níž se podílel Matyáš Rejsek, se nepokračovalo. Střechu dostala provizorní, aby nepodlehla zkáze docela.  

Prašnou se nazývá, protože sloužila od 18. století jako skladiště střelného prachu, v zástavbě dost nebezpečné místo. Prušáci ji při obléhání roku 1757 zle poškodili, výzdoba byla stržena 1799.

Trosku radní chtěli rozvalit, ale Mocker, který měl velký vliv na tehdejší architekturu a díky jehož úsilí se zachránil Karlštejn, nechal věž v letech 1778-1886 opravit. Odstraněny byly hodiny, nová je dlátková střecha a ochoz. Z něho vidíte tu krásu, tu nekrásu kolem. Za návštěvu rozhodně stojí.  

Reklama

Výběr článků

Načítám