Hlavní obsah

Pražské ragbyové derby otevře výkop legendárního Eduarda Krütznera alias Medáka

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zeptáte-li se ragbistů, kdo že je Medák, prozradíte na sebe, že s tímto sportem nemáte nic společného. Přezdívku významné postavy českého ragby, bývalého prezidenta Českého rugby unie Eduarda Krütznera totiž znají nejenom u nás, ale i ve světě. Eduard Krützner 16. dubna slaví osmdesátiny.

Foto: Petr Skála

Eduard Krützner s publikací Hrajte ragby, kterou jubilant vydal vlastním nákladem

Článek

Derby mezi tradičními soupeři v ragbyové lize Pragou a Tatrou zahájí 18. dubna v Praze ve Vysočanech od 15 hodin malá slavnost. Výkopem bude pověřený v tu dobu už dva dny osmdesátiletý legendární ragbista Eduard Krützner, kterému ragbisté říkají Medák.  

Pražský rodák, který už déle než dvě desetiletí je Středočechem bydlícím v Letech u Dobřichovic, se od mládí věnoval řadě sportů, tenisem, plaváním, hokejem, volejbalem počínaje a konče basketbalem, kde se stal s klubem Orbis Praha mistrem ČR a startoval v PMEZ. K ragby jej přivedli jeho spolupracovníci Jan Kudrna a Miroslav Vondráček.

„Zpočátku jsem hrál oba sporty, v zimě basketbal a od jara do podzimu ragby. To pro mne mělo velkou výhodu, neboť jsem trénoval pětkrát  týdně a měl tak dobrou individuální techniku. V ragby jsem již za půl roku hrál za áčko Pragy. Ze sportů jsem si vybral jen ragby. S Pragou jsme měli skvělé výsledky v domácí soutěži i v PMEZ,” vzpomíná Eduard Krützner.

V reprezentaci hrál Medák od roku 1959 až do roku 1972 a z toho 8 let byl jejím kapitánem.

„Československá reprezentace v té době startovala na ME v nejvyšší divizi a byla obávaným soupeřem. Vždyť Francouzi proti nám stavěli svůj nejsilnější tým. Když v roce 1971 hrálo Československo s Belgií, hrál proti domácímu týmu v belgickém roji i pozdější předseda mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge,” pochlubil se Eduard Krützner.

Eduard Krützner přijal na dva roky nabídku Olympique Besancon k funkci hrajícího trenéra. Pak s týmem postoupil z třetí nejvyšší soutěže až do I. divize.

Po návratu z Francie Medák trénoval Pragovku, s kterou za svoji hráčskou a trenérskou kariéru celkem získal 11 titulů. Stal se i trenérem reprezentace. V roce 1990 se stal sekretářem ČSRU a v letech  2003 - 2007 byl prezidentem České rugbyové unie.

„Ragby je sport, který stále dodržuje své základní hodnoty, pro které si jej vybrala drtivá většina ragbistů a tím jsou smysl pro fair-play. Proto také na stadionech zatím nikdy nebyly problémy s diváky, jaké známe z fotbalu. Hráči hrají s maximálním nasazením a se smyslem pro fair-play,” konstatuje Eduard Krützner

„Ragby není jenom sport, ale je to životní filozofie, která velmi kladně ovlivňuje život každého jednotlivce, který tento sport opravdových kamarádů poznal. Mám to štěstí, že jsem díky ragby poznal prakticky celý svět, ale hlavně získal tolik upřímných a věrných kamarádů na celé zeměkouli,“ řekl pro ragbyový magazín Českéragby.cz.

Eduard Krützner během svého působení v ragbyovém dění vychoval stovky hráčů, desítky reprezentantů a svým příkladem přivedl k ragby desítky dalších nadšenců a v mnoha případech následovníků.

V roce svého životního jubilea si Medák udělal radost, když vydal vlastním nákladem sepsané vzpomínky.

„V České republice v současné době není významnější ragbyová osobnost než je Eduard Krützner,” řekl s uznáním současný prezident České rugbyové unie David Frydrych.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám