Hlavní obsah

Pražská zoo chová svatý grál herpetologů - varanovce bornejského

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvit o ještěrovi jako o svatém grálu je dosti podivné, ale výskyt varanovce bornejského je tak vzácný, že si mezi herpetology tento výraz vysloužil. Pražská zoologická zahrada, jedna z nejúspěšnějších na světě, získala sedm varanovců z japonské zoo Shirawa.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Varanovec bornejský

Článek

Největší z ještěrů bude od zítřka k vidění v nokturnu pavilonu Indonéská džungle. Je to samice vylíhnutá v roce 2014, dorostla zatím do délky 33 centimetrů. Šest mláďat se vylíhlo na podzim tohoto roku, zatím zůstávají v zázemí, kde mají patřičný klid.

„Varanovec bornejský zůstával po desítky let velice tajemný a jen málo odborníků mělo možnost ho vidět ve volné přírodě. Proto bývá označován jako svatý grál herpetologů,“ říká kurátor chovu plazů Petr Velenský.

Nejlepší jsou žížaly

„V zoologických zahradách se tohoto druhu chová na celém světě jen hrstka jedinců. Nejvíce se jich nachází v Japonsku v Zoo Shirawa. Jejímu majiteli Tsuyoshi Shirawovi se podařilo tento vzácný druh poprvé v historii rozmnožit v roce 2014. A od něho jsme také získali našich sedm varanovců. Kdo očekává vizuální atraktivitu na úrovni toho, jakou zoologickou senzací chov tohoto plaza je, může být zklamán. Prioritou je, aby se našim převzácným chovancům dařilo co nejlépe. Skupina si u nás zvyká velmi dobře a do své hlavní potravy, žížal, se  varanovci pouští s nevídanou dravostí,“ dodává Velenský.

Varanovec bornejský (Lanthanotus borneensis) je endemický plaz žijící pouze na ostrově Borneo v oblastech malajského sultanátu Sarawak a v indonéských provinciích Západního a Severního Kalimantanu. Žije skrytě podél vodních toků v podzemních úkrytech a je aktivní převážně v noci.

Chtějí vytvořit záchovnou stanici

Do budoucna se Zoo Praha chce podílet na vytvoření evropského chovného programu, který by dal v lidské péči vzniknout záchovné populaci těchto unikátních tvorů. Vzhledem ke kácení deštných lesů a pravděpodobně velmi omezenému rozšíření volně žijících varanovců bornejských je jejich budoucnost ve volné přírodě nejistá.

Reklama

Výběr článků

Načítám