Hlavní obsah

Pražská tyčka si získala Václavské náměstí

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středeční závody Pražská tyčka zahájily na pražském Václavském náměstí za příjemného počasí juniorky. Děvčata se snažila o co nejlepší výkon a některým se to i povedlo za potlesku diváků. Aplaus si užívaly, atmosféra byla od začátku závodů vynikající.

Foto: Jiří Cysař

Pět nejlepších žen

Článek

Pod hranicí čtyř metrů se odehrávaly bitvy o osobní rekordy a bylo se na co dívat. Až zkušenější z této skupiny Aneta Morysková překonala výšku 412 cm a umístila se na celkovém pátém místě. V tu chvíli se již pomalu do soutěže zapojovaly favoritky.

Jiřina Svobodová dlouho čekala a svůj vysoký základ a poté jej na výšce 442 cm nezvládla, i když měla i čtvrtý exhibiční pokus. Naopak její reprezentační kolegyně statečně bojovaly s Australankou Boydovou a Němkou Annikou Roloffovou. Mezi tyto zahraniční závodnice se tak vklínila Romana Maláčová výkonem 442 cm a skončila druhá, stejný výkon měla i třetí Roloffová. Čvrté místo obsadila Rebeka Šilhánová s 422 cm, další česká účastnice ME v Curychu.

Vítězství vybojovala Alana Boydová s výsledkem 452 cm a neúspěšně se pokoušela o další výšku a to již za asistence rozcvičujících se mužů. Ti byli netrpěliví, jelikož závod měl hodinové zpoždění a nad Václavským náměstím se začaly stahovat mraky. Naštěstí je brzy rozfoukal vítr.

Pole závodníků nebylo tak široké a tak zahajovací výška 500 cm byla jen na rozcvičení a zdolal ji sedmý v pořadí Adam Pašiak a jeho kolega Lukáš Posekaný přidal 15 centimetrů a skočil tak 515 cm. Poté se již rozběhla bitva o vítězství a z té vyšel neúspěšně, ale s dobrými pokusy na 566 cm, Michal Balner s výškou 556 cm. Stejného výkonu dosáhl M. Holis, vitěz z roku 2009, a tak na lepší pokusy skončil na čtvrtém místě.

Bitva o triumf se odehrávala na 566 cm, o kterou se poprvé v historii pokoušelo pět skokanů - tři uspěli. Třetí Robert Sobera z Polska a také jeho krajan Pawel Wojciechowski na druhém místě se stejným hodnotným výkonem 566 cm.

A tak opět zvítězil Jan Kudlička s výkonem 576 cm a přesvědčil o své dlouhodobě výborné výkonosti. Další čtyři neúspěšné pokusy na 586 cm daly velkou naději na nadcházející ME, jelikož jen málo chybělo, aby byly úspěšné. Kolem osmé hodiny večerní po pěti hodinách závodu Václavské náměstí ztichlo a diváci mohli odejít spokojeni domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám