Hlavní obsah

Prázdniny v Rychnově nad Kněžnou patří Pohádkovým pátkům

Novinky, Dana Ehlová

V Pelclově divadle v Rychnově nad Kněžnou odstartoval 12. července prvním dílem letošní seriál Pohádkových pátků. A aby těch „P“ nebylo málo, je třeba upřesnit, že prázdninových.

Foto: Pelclovo divadlo (archiv)

Pohádkové pátky v Rychnově nad Kněžnou

Článek

Tato akce získává za dobu své existence na popularitě a stálá klientela diváků, sestávající se z dětí, jejich rodičů a prarodičů, se dál rozrůstá. Důkazem toho bylo téměř 200 návštěvníků na prvním letošním představení O strašidle z dubového lesa. Škoda jen, že kvůli nepřízni počasí musela být pohádka přesunuta dovnitř, protože „amfiteátr“ na venkovních schodech v atriu Pelclova divadla si diváci v minulých letech velmi oblíbili. 

Lydie Skalická, která vytváří dramaturgii PP, odpověděla na několik otázek a sdělila další informace o této zajímavé akci.

Kolikátý ročník Pohádkových pátků se koná?

Pohádky se konají od roku 2007.  

Jak jsou vybírány soubory?

Vybíráme loutkové pohádky menších rozměrů, aby se vešly do prostoru na nádvoří Pelclova divadla. Zveme soubory, loutkaře z okolí (Hradec Králové, Jaroměř), ale i z Prahy a Brna. Rozhodující je i cena, ale ne na úkor kvality, vždy se s herci domluvím.

Jaké jsou ohlasy z minulých let?

Zatím jsem neslyšela žádnou kritiku, rodiče mají kam s dětmi zajít a já jsem ráda, že děti nesedí jen u pohádek u televize, ale mají možnost vidět pohádku "naživo".

Co říkají herci a diváci tomu, když se hraje venku?

Herci se k nám rádi vracejí, sami i volají. A vzhledem k návštěvnosti, jsou i diváci spokojeni. Děti dostanou "podprdelníčky" a posadí se na schody.

Proč je vybíráno pouze dobrovolné vstupné a z čeho se hradí náklady?

Aby měl možnost přijít každý, a aby  pohádka stále žila. A tak každý rok oslovuji firmy o sponzorství a opravdu moc děkuji všem. Jsou to převážně malé firmy, které přispějí na tyto prázdninové pohádkové pátky a tím i obohatí dětský svět.

Pro úplnost je třeba dodat, že Pohádkové pátky v Rychnově nad Kněžnou pokračují až do konce letních prázdnin a mají před sebou ještě šest dílů. Na programu budou příběhy české klasiky jako Perníková chaloupka, Kašpárkovo království, O Popelce, Zvířátka a loupežníci, Kašpárek a chytrá princezna, ale také Pohádka o písničce. Všechna představení začínají v 17 hodin a v případě nepřízně počasí se přesouvají do interiéru Pelclova divadla.     

Reklama

Výběr článků

Načítám