Hlavní obsah

Prázdninový workshop Staň se hercem měl úspěch

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na prázdniny připravilo občanské sdružení Ateliér pro děti a mládež ve spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským v Ostravě zajímavou akci. Interaktivní dílnu Staň se hercem. Ve zkušebně divadla Antonína Dvořáka proběhly dva studijní workshopy pro děti a studenty od 12 do 18 let.

Foto: Josef Zajíc

Úterní program divadelní dílny " Staň se hercem!" Divadlo Antonína Dvořáka, Ostrava 20.8.2013

Článek

Pro mladé lidi se zájmem o herectví připravili členové občanského sdružení Ateliér pro děti a mládež prázdninový workshop Staň se hercem.  Od 19. do 21. srpna se v druhém běhu sešli studenti středních škol, aby se od umělců Národního divadla moravskoslezského a Divadla loutek v Ostravě dozvěděli mnohé z tajů a zákoutí herecké profese.

"Ateliér pro děti a mládež je platformou pro vzdělávání, která si klade za cíl edukaci dramatických umění a vytváří prostor pro konfrontaci umělců s dětmi a mladými lidmi. Hlavní myšlenkou je vzdělávat a vychovávat budoucí diváky, osobnosti s pozitivním vztahem a aktivním postojem k umění a kultuře. Díky podpoře nadačního fondu Kousek po kousku je v současné době v běhu pilotní projekt workshopů k inscenacím divadla, které jsou realizovány pro žáky základních a studenty středních škol. Projekt Staň se hercem rozšiřuje možnou působnost sdružení i o sféru volnočasových aktivit dětí a mládeže," konstatovala vedoucí Ateliéru Tereza Strmisková.

V úterý 20. srpna se ve zkušebně divadla Antonína Dvořáka (DAD) sešli již druhý den účastníci studentského workshopu s herci Národního divadla Moravskoslezského Andreou Mohylovou a Vladimírem Polákem, kteří je v dopoledním bloku učili základům hereckého pohybu a orientaci v prostoru na jevišti.

"Na úvod jsem účastníkům sdělil, že herectví je těžké povolání, které se nedá naučit. Podstatou herecké práce je talent, s kterým se člověk narodil. Každý se zájmem o tohle nesmírně těžké povolání si musí najít svoji vlastní cestu k rozvoji svého talentu. Na tomto workshopu se snažíme mladým lidem naznačit, co všechno musí herec zvládat, aby se nakonec mohl před diváky postavit na prkna, která znamenají svět,” řekl mimo jiné Vladimír Polák.

Studenti se učili chodit a zvládat různý prostor jeviště. Prostřednictvím drobných hereckých etud se učili komunikovat sami mezi sebou, ale také s divákem. Učili se poznávat sami sebe, zpracovat své myšlenky ve vztahu k postavě, kterou ztvárňují. Učili se vystupovat a chovat tak, jak různé prostředí divadelní inscenace vyžaduje.

"Na třídenní divadelní dílnu mě přihlásila mamka. Tak jsem tady s kamarádkou. Seznámila jsem se s novými kamarády, kteří mají stejný zájem jako já. Poznat herecké povolání a pochopit, co herecká práce obnáší, mě velmi zajímalo. Schopnost komunikace mezi lidmi, kterou se tady učíme, se mi určitě bude hodit do běžného života i do mého budoucího povolání," řekla o přestávce náročného programu studentka střední technické školy Tereza.

Na obou workshopových cyklech se podíleli umělci Národního divadla moravskoslezského - režisér Bedřich Jansa, Renáta Klemensová, František Večeřa, Andrea Mohylová, Vladimír Polák a Jiří Krupica, člen Divadla loutek Ostrava.

Na 27. srpna chystá Národní divadlo Moravskoslezské Letní divadelní školu pro pedagogy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám