Hlavní obsah

Prázdninový výlet do světa hraček

Novinky, Jan Řehounek

Na celé prázdniny připravilo Vlastivědné muzeum v Nymburce atraktivní výstavu Hračka v životě dítěte.

Foto: Jan Řehounek

Výstava je lákavá především pro děti.

Článek

Návštěvníci mají příležitost nahlédnout do bohatého pohádkového světa hraček a prohlédnout si ty, s nimiž si hrály děti ze zámožných i chudých rodin několika generací. Najdeme tu například panenky i jejich pokojíčky, medvídky, mechanické hračky – například kolotoče či ruská kola, houpací koně, cínové vojáčky, autíčka…

Vystaveny jsou hračky vyrobené v době od konce 19. do poloviny 20. století, doplněné ale i o návrhy současné autorky historických kostýmů či ukázky tvorby mladého modeláře.

Výstava je doplněna o výběr knih pro děti a mládež.

„Zlatou érou výrobců hraček bylo 19. století. Přes zvýšený podíl strojové práce mají hračky z této doby svůj nezaměnitelný půvab, neboť jejich tvůrci hýřili nápady, a přitom dbali na precizní zpracování. Tenkrát se hračky stávají zmenšeninou světa dospělých a formou „hry na dospělé“ pomáhají malým slečnám i chlapcům pochopit, jak svět „velkých“ funguje. K vesnickému prostředí se vážou takzvané lidové hračky, byly úzce spojeny s prostředím, v němž se zrodily. Škála výrobků sahala od inspirací tradiční hračkou, přes ohlasy svérázu, až po hračky vycházející z tvarosloví dobových uměleckých dílen,“ vysvětlují organizátoři výstavy její podstatu.

Výstava je otevřená denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin až do 24. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám