Hlavní obsah

Přátelé a příznivci Jiřího Šlitra a divadla Semafor se po dvacáté setkali v Rychnově nad Kněžnou

Novinky, Dana Ehlová

Ve dnech 12. až 14. dubna se v Rychnově nad Kněžnou uskutečnilo již po dvacáté setkání přátel a příznivců Jiřího Šlitra a divadla Semafor. Pořadatelé Šlitrova jara pro ně opět nachystali bohatý program, v němž nechyběly hudební filmy, koncerty, divadelní představení nebo vernisáž výstavy.

Foto: Dana Ehlová

Sál Pelclova divadla během XX. ročníku Šlitrova jara

Článek

První večer potěšilo účastníky XX. ročníku Šlitrova jara divadlo Semafor s komorním hudebním kabaretem Levandule a atmosféra v sále Pelclova divadla byla tradičně vynikající.

V sobotu dopoledne se konala vernisáž výstavy s názvem Filmový plakát a fotografie ze sbírky Filmového muzea Milana Wolfa Praha, kterou připravilo Muzeum Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou a až do 7. července je na ní možné vidět filmové fotografie, plakáty a filmařskou techniku. Zbytek soboty 13. dubna pak patřil setkání se swingem aneb „swing meetingu“, na němž postupně vystoupily Harmcore Jazzband Praha, X-Tet Rychnov nad Kněžnou, Big Band Lanškroun, Sax Frappé Hradec Králové a na závěr Swing Sextet Náchod s L. A. Davisonem jako hostem, což pořadatelé považovali za vyvrcholení hudební části XX. Šlitrova jara.

Hudební příznivci odměňovali potleskem všechny kapely i uskupení a swing, jazz 30. a 40. let nebo úplně moderní, stejně jako spirituály, tradicionály nebo gospely jim budou ještě dlouho znít v uších.

Hlavní pořadatel akce PhDr. Jan Tydlitát o tom, v čem byl jubilejní ročník Šlitrova jara mimořádný, řekl: „Například v tom, že jsme vybírali kapely, které hrály na prvním ročníku. Jednou z nich je Harmcore jazzband Praha. Jeho vedoucí – klarinetista a zpěvák prof. Harmáček tady začínal před dvaceti lety jako šéf Causa Bibendi, což byl salónní swingový pražský orchestr. On sám si ani neuvědomil, že tady už byl, takže setkání po dvaceti letech bylo krásné. Stejný případ je lanškrounský Big Band. Záměrem pro letošní koncepci Šlitrova jara tedy bylo přivést sem ty, kteří tady pamatují úplné začátky.“  

A s jakým pocitem přijímají pozvání na Šlitrovo jaro hudebníci? „Moc rádi, vždycky. Stalo se to pro nás tradicí. Ale je pro nás náročné dát dohromady půlhodinový repertoár, protože swingová muzika není jednoduchá ani harmonicky ani rytmicky. A protože se soustředíme i na další žánry, tak se snažíme na Šlitrovo jaro přinést polovinu nových věcí a druhou polovinu poskládat z věcí starších,“ vysvětlila sbormistryně X-Tetu Rychnov nad Kněžnou Dagmar Zemánková.

Součástí programu v Pelclově divadle byla i další výstava, tentokráte první díl aktů Jiřího Šlitra. Závěr každého dne, stejně jako celé nedělní dopoledne letošního Šlitrova jara vyplnila série hudebních filmů, které jsou promítány jako studijní uzavřená projekce, a letos mezi nimi nechyběly slavné americké muzikály 30. a 40. let (Stormy Weather a Mary Poppins).  

Reklama

Výběr článků

Načítám