Hlavní obsah

Praotce Čecha vyhnala z bukovské stodoly vajíčka

Novinky, Vratislav Konečný

Dnešní děti podléhají záplavě komiksových postav. České dějiny, byť bájné, jak nám je vyložil ve Starých pověstech českých Alois Jirásek, už jim mnoho neříkají. Praotec Čech, Libuše, Kazi, Teta, Horymír, lucká válka... Helena Petáková z Bukové si usmyslela, že historii zapadnout nenechá.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Nápad byl na světě, ještě ho realizovat. Přes půl roku trvalo vyklízení nepoužívané stodoly. „Nějak zapomínáme na české dějiny, v záplavě různých komiksových hrdinů, děti by si měly vážit historie, proto jsem přišla se Stodolou,“ říká Helena Petáková.

Expresivně namalované obrazy Miroslavy Šolcové z Dobříše, k nim výklad Zuzany Vospělové převlečené za Libuši a dějiny máte jako na dlani. Přitom se vědomostně soutěží o ceny, můžete si je vybrat v půvabném miniobchůdku v předsálí. Učitelky prvouky mají názornou pomůcku, jak probíhá Komenského škola hrou, proto sem jezdí stále častěji školní zájezdy. Třída je rozdělena napůl, první část poslouchá výklad, druhá pracuje v kreativní dílně.

Od smrtelné neděle po pečení perníčků

Praotec Čech nyní na chvíli zmizel, nahradila ho bohyně jara Vesna a její atributy. Velikonoce a Vánoce jsou v Čechově stodole výjimkou, v tu dobu se jen neprovádí, ale můžete si prohlédnout a vyzkoušet různé věci se svátky spojené. Začíná se názvoslovím dnů spjatým s jarními svátky, pokračuje přes různé obyčeje. Předci si jich vymysleli desítky a pečlivě je dodržovali. Nebylo to jen o pomlázce, kdy se chlapi těší na dámské zakončení nohou a co největší množství kořaličky.

Peníze při pomlázce dříve byly výjimkou, nyní většinou nahrazují vajíčka a pamlsky. V expozici uvidíte různé techniky zdobení vajec, jak se malují, drátkují, voskují. Děti si mohou po výkladu upéci perníčky, zkusí vymalovat různé formičky. Půvabné figury zvířat spletené ze slámy nejsou módním doplňkem, vítání mláďat bylo velmi silným obyčejem. Sličná průvodkyně vám vysvětlí, jak se vyprovázela smrtka ze vsi, ale také vám povypráví o májkách a čarodějnicích.  

V předsálí je téměř pohádková funkční pec, strávit na ní zimu je přáním nejednoho rodiče a k tomu ještě něco na vnitřní zahřátí, dokonalá pohoda. Na plátech se vaří výrobky, které děti vymodelovaly ve tvůrčí dílně – rodové erby, kančí zuby...

Za pecí je krásně, ale když bečí kozičky, jde se ven

Při hezkém počasí se dá sedět, a po předchozím objednání, grilovat na zahradě. Nyní je tu slyšet slabounké mečení čerstvě narozených kůzlat. O programech nejen pro školy, které jsou celoroční, se dozvíte na www.cechovastodola.cz

Pokud to spojíte s nedalekou Pohádkovou zemí v Pičíně a třeba procházkou po brdských lesích, máte program na celý den.      

Reklama

Výběr článků

Načítám