Hlavní obsah

Přáníčka Ježíškovi od dětí z Předotic zanesly do mračných oblak balónky

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pravidelné setkání u stromečku o první neděli adventní v jihočeských Předoticích, malé obci deset kilometrů od Písku, nenarušilo ani nevlídné počasí. Ještě krátce před zahájením spadla s příchodem silného deště teplota na jen dva stupně nad nulou.

Foto: Petr Hejna

část nachystaného občerstvení

Článek

Místní se sešli u kapličky v obci, obvyklým malým průvodem obešli ves okruhem ke kdysi hlavní silnici z Prahy na Písek a Strakonice, kde u pergoly před obecním úřadem pokračoval program skupinovým fotografováním natěšených dětí a následným rozdáváním balónků, na které si děti za pomoci rodičů navázaly svá přáníčka. Pro děti i dospělé bylo nachystáno občerstvení - jak horký čaj ve várnici, tak domácí moučníky a cukroví, stejně jako slané jednohubky.

Vypouštění balónků pak proběhlo v pásu zeleně, mezi dnes již zřídka užívanou místní komunikací a hlavním tahem značeným jako R4, odkud děti zdravili i míjející řidiči klaksony. Za autobusovou zastávkou zde je zkultivovaný prostor, kde se o bohatě květinami a keři osázenou plochu, plnou od jara do podzimu barev přírody, stará místní starousedlice paní Muziková.

Následně proběhlo ještě zpívání u stromku, spojené s jeho rozsvícením (toho již autor nemohl být přítomen a není tudíž na níže uvedeném videu zachyceno, zato při návratu v potemnělém podvečeru ještě zastihl poslední účastníky akce, kterou byla trojice dospělých a dvě rozjařené ratolesti).

Je dobře, že v duchu letitých tradic stále u nás převažují místa, kde lidé nepodléhají masové importaci Santa Clause, sídlícího údajně kdesi za polárním kruhem, který zdárně vystřídal dříve ideově propagovaného Dědu Mráze z ruské tajgy, a stále je dětem připomínáno s nastupujícím adventem kouzlo tajemna a nedočkavosti, spojené s uctíváním zrození Krista.

Právě společenský život v malých obcích má rodinnější atmosféru, než bombastické veselice u padlých lesních velikánů na náměstí velkých měst a možná trochu neprávem není až tak ve středu zájmu médií.

Poznámka: pod Předotice spadají dále vesnice, Malčice, Podolí II, Soběšice, Kožlí u Čížové, Šamonice, Vadkovice, Třebkov a Křešice - mapa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám