Hlavní obsah

Prahu navštívil režisér John Stevenson, kvůli Cestě do pravěku

Novinky, Petr Mráček

Česká premiéra digitálně restaurované verze filmu a slavnostní ukončení projektu proběhlo 3. dubna v pražském kině Dlabačov. Digitálně restaurovaný snímek byl taktéž vydán na Blu-ray a iTunes. Kmotrem obnovené verze filmu se stal slavný britský režisér a animátor John Stevenson.

Foto: archív autora

Cesta do pravěku - před a po rekonstrukci

Článek

Projekt Čistíme svět fantazie vznikl v roce 2014 za účelem digitálně zrestaurovat vybrané filmy Karla Zemana do nejvyšší možné kvality, uvést je na velkých filmových plátnech a věnovat jim tak druhou šanci v dnešním světě moderních technologií. V letech 2015 a 2016 se díky němu povedlo zrestaurovat dva filmy Karla Zemana, a to Barona Prášila a Vynález zkázy.

Obě dvě zrestaurované verze sklidily velký ohlas mezi odbornou i laickou veřejností v Čechách i v zahraničí. Britský tisk dokonce zvolil digitálně restaurovanou verzi filmu Baron Prášil nejlepším restaurovaným filmem roku 2017. Díky tomuto projektu byla navíc nalezena vystřižená scéna z Vynálezu zkázy, která by jinak zůstala divákům zcela utajena.

V letošním roce se v rámci projektu, realizovaného Nadací české bijáky, Muzeem Karla Zemana a Českou televizí, povedlo dokončit digitální restaurování posledního ze tří vybraných filmů, Cestu do pravěku.

Slavnostní premiéra obnoveného snímku proběhla ve středu 3. dubna v kině Dlabačov. Kmotrem digitálně restaurované verze filmu a čestným hostem večera se stal slavný britský režisér a filmový umělec známý hlavně pro animovaný film „Kung Fu Panda 1“ a zábavní televizní seriál „The Muppet Show“, John Stevenson.

Ten na premiéře film uvedl se slovy, že … „od té doby, co byl poprvé uveden v kinech, ještě nikdy nevypadal lépe.“ Stevenson dále prozradil, že Karel Zeman patřil k jeho dvěma největším inspiracím v dětství, a vzpomínal, že jako úplně první, co od něj zhlédl, byly scény právě z Cesty do pravěku. 

Původně plánovaný tříletý běh projektu Čistíme svět fantazie se kvůli náhlému objevu ztraceného negativu Cesty do pravěku o necelé dva roky prodloužil. I když restaurátoři už zpracovali množství materiálu z duplikačního pozitivu, pro ještě větší kvalitu a autenticitu, začali po zmíněném objevu pracovat znovu od začátku.

Ivo Marák, technologický ředitel UPP a odborník na digitální restaurování filmů, se vyjádřil, že „vzhledem k množství materiálu, který jsme museli zpracovat, rozmanitým technologiím a filmařským trikům, které Karel Zeman ve filmu použil, řadím tento snímek k technologicky nejsložitějším restaurátorským projektům, které jsme dělali.“

Digitálně restaurovanou verzi Cesty do pravěku budou moc lidé shlédnout na velkých plátnech v kinech po celé České republice od 25. dubna. Už nyní je však také dostupná ve vysoké kvalitě a rozlišení 4K na Blu-ray. Na disku fanoušci navíc najdou i celou řadu unikátních bonusů, mezi nimiž jsou např. rozhovor s Johnem Stevensonem o Karlu Zemanovi a Cestě do pravěku, videa odhalující jednotlivé trikové postupy, které Karel Zeman používal, nebo dokument režiséra Tomáše Hodana – Filmový dobrodruh Karel Zeman.

Cesta do pravěku ale tentokrát nekončí jen u filmu - díky vydavatelství Supraphon už 9. května vyjde jako audiokniha. Napínavý děj, původní filmové zvukové efekty, dialogy a hudba, a především interpretace herce Oldřicha Kaisera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám