Hlavní obsah

Praha konečně uslyší a uvidí Štefana Margitu v jeho životní roli

Novinky, Petr Mráček

Role poloboha Ohně Logeho v opeře Richarda Wagnera Zlato Rýna je opernímu tenoristovi Štefanovi Margitovi (62) zřejmě souzená. Zahraniční kritici se vzácně shodují v tom, že Štefan Margita patří v současnosti k nejlepším představitelům této role na světě.

Foto: archív Štefana Margity

Hana Zagorová, Martina a Miloš Formanovi a Štefan Margita po premiéře Wagnerovy opery Zlato Rýna v newyorské Metropolitní opeře (2013)

Článek

U příležitosti oslav 150 let od prvního uvedení Wagnerovy opery Zlato Rýna v Mnichově v roce 1869 se Štefan Margita v roli, která mu mj. přinesla světové renomé, představí v koncertním provedení této opery konečně i v Praze. Konkrétně v pražském Fóru Karlín 23. a 26. května letošního roku. 

„Říká se, že doma není nikdo prorokem, a proto jsem moc zvědav, jak přijme Wagnerovu operu Zlato Rýna tuzemské publikum. Polobůh Ohně Loge je velký intrikán a velký hybatel děje v první a nejkratší Wagnerově opeře z jeho operního cyklu a legendární ságy Prsten Nibelungův. Loge pomáhá germánským bohům v zápasu se silami zla o světovládný prsten. Je to náročná, a přitom pro mne velmi vděčná role, ve které mám co hrát a zpívat. Už i kvůli tomu, že během 150 min. trvající opery prakticky neopustím jeviště. Ve světě jsem se v této opeře představil v nejrůznějších inscenacích. I v těch hodně moderních,” uvedl Margita.

„Před jízdou autem upřednostňuji létání, dokonce nemám ani řidičák a v americkém Houstonu jsem se musel před pěti lety za několik dní naučit pro roli Logeho jezdit na elektrické dvojkolce segway. I když jsem to zvládnul, stejně jsem musel dávat neustále pozor, abych do někoho na jevišti nevrazil,” dodal hvězdný tenorista.

Ve všech světových operních domech, kde Štefan Margita Logeho hrál a zpíval, ho viděla i jeho manželka Hana Zagorová, která s výjimkou jedné opery v Paříži viděla svého manželka na všech jeho zahraničních premiérách. „Štefan je jako Loge skutečně báječný a tahle role mu nesmírně sluší a může v ní naplno ukázat šíři svého pěveckého a hereckého talentu,” řekla devítinásobná Zlatá slavice. 

Koncertní provedení opery Zlato Rýna Richarda Wagnera bude v pražském Fóru Karlín nastudováno v německém originále s českými a anglickými titulky. Pražské publikum se v této opeře může vedle Margity těšit na prvotřídní zahraniční wagnerovské pěvce. Např. na lotyšského basbarytonistu Egilse Silinse v roli nejvyššího boha Wotana, na německého basbarytonistu Thomase Gazheliho v roli král skřetů Albericha, nizozemského tenoristu Arnolda Bezuyena a německého basistu Christiana Hübnera.

A hvězdné bude i obsazení hlavních ženských postav v této opeře. Žárlivou Wotanovu manželku Fricku zazpívá slavná německá pěvkyně Ursula Hesse von Steinen a roli vševědoucí bohyně Erdy přijala německá altistka Renée Morloc, kterou známe z obsazení pražské inscenace Wagnerovy tetralogie z roku 2005.

Vedle hostujících mezinárodních hvězd nebudou chybět vynikající čeští sólisté - Kateřina Kněžíková, Jana Horáková Levicová, Václava Krejčí Housková a Jiří Rajniš. Koncertní provedení celého Zlata Rýna zazní v podání Orchestru Státní opery pod taktovkou hudebního ředitele Státní opery Andrease Sebastiana Weisera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám