Hlavní obsah

Prague Patchwork Meeting se představil podesáté

Novinky, Jiří Cysař

Jubilejní 10. ročník opět přinesl výběr toho nejlepšího, co na evropské či naší scéně vzniklo v uplynulém roce.

Foto: Jana Bečková

Děda Pepa

Článek

Představil hvězdného muže mezi quiltaři Klause Jürgena Hohmanna. Expozice tohoto německého autora zahrnovala 3 tematické celky: 12 puzzle pohledů na Japonsko, inovativně pojaté mytické bohyně a především světová premiéra aktů podle Františka Drtikola.

Raritou, která zatím na mezinárodní scéně prezentována nebyla, byl nepochybně soubor kubánských quiltů kurátorky Korrinne Schwerdt, na který navazoval workshop kubánského quiltu.

Svou premiéru měly soubory quiltů přihlášených do soutěží PPM: kreativní na téma Čas a tradiční na téma Hvězdy. Tato díla byla hodnocena desetičlennou porotou.

Nemůžeme zapomenout zmínit kolekci TOP 10 – Česká klasika – k účasti byly pozvány české autorky, které v uplynulých 10 letech zaujaly návštěvníky svými pracemi (10 autorek, 20 quiltů). Návštěvníci měli  během výstavy možnost ohodnotit quilty z této kolekce v laickém hlasování.

Představme i nové kolekce českých autorských skupin: Skupina Art Quilt Harbour vystavila více než 25 nových quiltů na netkaném materiálu Evolon, každé autorce los určil barvy, zatímco výstava skupiny TTT byla zaměřena  na quilty v bílé barvě. Voyage Art Textiles je mezinárodní skupina textilních autorek, které se potkávají a sdílí svoji práci prostřednictvím internetu, V Praze skupina vystavila 52 prací ve formátu A2, 4 od každé členky. Jejich kolekce nesla název „Abstraktní příroda.

Mezinárodní projekt Patch Kids se na letošní ročník Prague Patchwork Meeting vrátil i s dílnou pro děti. Koordinátorkou tohoto projektu je Eli Thomae z Patchwork Gilde Deutschland ve spolupráci s Bernina International AG. Téma roku 2016 bylo Cirkus. Své výrobky představily děti z Lotyšska, Německa, Ruska a Slovenska. Pro dětské návštěvníky byla připravena dílna, kdy si mohly ušít pouzdro na kapesníčky nebo obal na mobilní telefon.

Již několik let mají návštěvníci Prague Patchwork Meeting možnost si prohlédnout premiéru speciální kolekce Art Quilt klubu CZ. Před osmi lety vznikla tradice kolekcí vytvářených nikoliv na určité téma, ale na základě povinného materiálu (hadr na podlahu, látky barvené rzí, krajka, vlna, hedvábí, len, kůže, kožešina). V letošním roce byl tímto materiálem džínovina – denim. 18 quiltů představuje zpracování tohoto pro patchwork velmi netradičního materiálu. Pro rok 2017 byl vypsán povinný materiál samet.

Oslavou ručních prací a sběratelstvím předmětů našich předků je projekt Jehla, nůžky, jehlice ve vzpomínkách tradice. Díla v rámci této kolekce využívala krajkové dečky, korálky, nášivky drobných předmětů či patentek. Byla připravena i řada zajímavých workshopů - kromě již zmíněného workshopu kubánského patchworku, například výroba dřevěných knoflíků, kurzy kruhového proplétání, přípravy šablon pro potisk látek. Také si návštěvníci měli možnost namalovat vlastní tričko.

Hodně času mohli návštěvníci strávit také při výběru látek, příslušenství, doplňků.

Sobotní program navíc zahrnoval také módní přehlídku firem Hana Šlocarová, Twint a Apták, modely doplní šperky ateliéru Zdenae. I v letošním roce byla připravena autogramiáda a křest nových knih.

Reklama

Výběr článků

Načítám