Hlavní obsah

Prague Nonverbal představí přesah mimického divadla do tance, cirkusové artistiky i vizuálního umění

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý ročník mezinárodního divadelního festivalu Prague Nonverbal 17, pořádaný 21. - 28. května divadlem La Fabrika, představí spektrum žánrů a přesahy mimického divadla do dalších uměleckých oborů - tance, cirkusové artistiky, objektového divadla a vizuálního umění.

Foto: Prague Nonverbal
Článek

Prague Nonverbal je platforma pro soudobé nonverbální divadlo, které má historii v osobnostech Ladislava Fialky, Ctibora Turby a Boleslava Polívky. V současné době se pantomima, klaunerie a groteska rozšiřuje o další žánry fyzického divadla a nového cirkusu.

V rámci programu představuje profesionální produkce ze současné světové i domácí scény a dává prostor talentovaným mladým tvůrcům. 

Mezinárodní festival nonverbálního divadla Prague Nonverbal se koná každý rok, vždy koncem května, letos od 21. do 28. května. Pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana pokračuje v konceptu divadelního festivalu s přesahem do dalších uměleckých oborů. Hlavním centrem dění se stane umělecký prostor La Fabrika, který se letos rozšíří i o další scény.

Návštěvníci budou moci zhlédnout za jeden týden okolo 20 představení i v prostoru Jatka78, v divadle Alfred ve Dvoře, ve Studiu Hrdinů, v Centru současného umění DOX a v Cross Clubu.

„Hlavním cílem festivalu je konfrontace s mezinárodní profesionální scénou a vnímání současného nonverbálního divadla jako otevřeného uměleckého proudu zasahujícího do dalších žánrů a oborů současného umění. Důležitým faktorem je pestrost s přesahy mimického divadla do tance, cirkusové artistiky, objektového divadla a vizuálního umění. V programu se objeví také divadla, která pracují s maskami a projekty s velmi sugestivní výtvarnou stylizací,“ uvedl Adam Halaš, dramaturg festivalu.

Zahajovacím galavečerem TU NIGHT SHOW budou provázet Martha Issová a Anna Polívková. Mezi vystupujícími umělci budou Trygve Wakenshaw, Soňa Červená, Vojtěch Dyk & Michal Žáček, Rosťa Novák, Martin Zbrožek, Bambule bijou bác (Anna a Johana Schmidtmajerová, Hana Müllerová, Jan Cina a Jiří Weissman), Tap Academy Prague - několikanásobní mistři světa v choreografii Tomáše Slavíčka a řada dalších umělců. Světoznámý choreograf českého původu Jiří Kylián zde uvede v premiéře svůj nový krátkometrážní film Scalamare.

Hlavní zahraniční část programu tvoří inscenace britského souboru VAMOS THEATRE s názvem FINDING JOY. Nonverbální divadlo s maskami zaznamenalo značný ohlas na velkých mezinárodních přehlídkách a je zajímavou ukázkou jak zpracovat beze slov, s maskami, komiksově a s nadsázkou námět z reálného života.

Z českých souborů se v rámci hlavního programu můžeme těšit na studenty Katedry nonverbálního divadla HAMU Praha, kteří na festivale uvedou moderní klaunerii VĚC v režii Števa Capka a studenty Ateliéru výchovné dramatiky Neslyšících JAMU Brno. V režii prof. Zoji Mikotové vzniklo nové představení DŮM BERNARDY ALBY a na festivalu bude uvedeno v pražské premiéře.

V rámci festivalu je udělována cena SILENCE SPEAKS LOUDER významným osobnostem nonverbálního divadla. V letošním roce cenu převezme prof. Zoja Mikotová, česká režisérka a vysokoškolská pedagožka, zakladatelka Ateliéru výchovné dramatiky Neslyšících na JAMU v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám