Hlavní obsah

Pracoviště radiační onkologie zlínské nemocnice otevře své brány veřejnosti

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 8. listopadu se od 14 do 17 hodin uskuteční v Krajské nemocnici T. Bati Den otevřených dveří radiační onkologie. Akce se koná každoročně u příležitosti Mezinárodního dne fyziků v medicíně a jako připomínka výročí narození Marie Curie-Sklodowské, významné vědkyně v oboru fyzika a chemie.

Foto: Dana Lipovská
Článek

Den otevřených dveří se bude konat přímo v prostorách pracoviště radiační onkologie v budově 21A. Cílem je propagovat profesi lékařského fyzika.

„Chceme informovat o jeho práci a odpovědnosti při lékařském ozáření. Radiologický fyzik působí v oborech radiodiagnostika, radioterapie a nukleární medicína. Odpovídá za správné fyzikální parametry přístrojů a tím zabezpečuje správné a bezpečné využití ionizujícího záření v medicíně, zabezpečuje dohled nad radiační ochranou a podílí se na řešení řady dalších problémů souvisejících s provozem pracoviště,” popsala Mgr. Beáta Kašpárková, radiologická fyzička Onkologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati.

Radiační onkologie slouží k léčbě nádorových i nenádorových onemocnění. Zájemci se mohou v rámci dne otevřených dveří podívat na pracoviště lineárního urychlovače, brachyterapie, počítačového tomografu a terapeutického rentgenu. Seznámí se s procesem plánování i provedení radioterapie za použití moderních lokalizačních metod. Návštěvníkům se bude věnovat fyzik oddělení, který je provede a odpoví na případné dotazy.  

Reklama

Výběr článků

Načítám