Hlavní obsah

Poznejte dvě tváře Veroniky Šrek Bromové

Novinky, Alena Zavoralová

Multimediální umělkyně a ikona české výtvarné scény vystavovala v Poličce před 5 lety. Přestože je považována za fotografku, je pro ní fotografie pouze východiskem, které nadále rozvíjí. Na výstavě můžeme autorku poznat nejen jako zkušenou fotografku, ale také jako zralou kreslířku a ilustrátorku.

Foto: Alena Jandlová
Článek

„Jak vznikl název výstavy Dvě tváře Veroniky Šrek Bromové? Když jsem název Veronice navrhoval, odpověděla: Já mám ale tváří víc! Oba máme pravdu. Na počátku byla myšlenka využít dva oddělené a zároveň sousedící výstavní sály muzea. Do jednoho fotografie, do druhého kresby. Veronika Bromová je známá především jako fotografka, ale před několika lety jsem uviděl i pár kreseb, které jsem tehdy považoval za její snahu najít nový prostředek pro vyjadřování. Postupně kreseb přibývalo a nyní, při přípravě výstavy, jsme v ateliéru prohlíželi desítky různorodých kreseb a maleb. Z některých jsem byl doslova nadšen. Navíc všechny cykly či jednotlivosti provází příběh. I když to část veřejnosti ještě neví, Veronika Šrek Bromová je nepochybně zralou kreslířkou a ilustrátorkou,” uvedl kurátor výstavy PhDr. David Junek.  

V tvorbě Veroniky Šrek Bromové můžeme sledovat určitý posun od promluv skrze vlastní tělo k fotografiím na rozhraní dokumentu a inscenované fotografie. Prostřednictvím vystavených fotografií nahlédneme do intimity autorčina života v usedlosti Chaos, která se nachází jen 4 km od Poličky ve východních Čechách, 180 km od Prahy, 70 km od Brna. Právě zde usiluje o soulad a komunikaci s okolní krajinou.

„Jedná se o bývalou zemědělskou usedlost, které dal můj můž Ivan Šrek jméno Chaos. Byl inspirován knihou Timothy Learyho Chaos a kyberkultura. Já slovo chaos chápu i jako nový začátek. Jako prázdnotu, ze které se může zrodit cosi nového,” říká Veronika Šrek Bromová.

V její tvorbě jsou zachyceny proměny a tvořivá síla přírody, nevyhnutelnost rozkladu a smrti a snaha o nalézání rovnováhy ve světě hmotných protikladů a harmonie se světem vnitřním.

Výstava byla zahájena poněkud netradiční vernisáží, jejíž součástí byla performance - rituál hojnosti pro nadcházející rok dřevěné kozy provedený hudební a performanční skupinou Sirény z Titanu. Návštěvníci si s sebou mohli přinést osobní dřevěné předměty, různé amulety, sošky, které se staly součástí rituálu a načerpaly jeho energii.

„Toto netradiční zahájení se mi velice líbilo, na Poličku to bylo opravdu nezvyklé, sama jsem si přinesla dřevěnou ovečku z rodinného betlému a dala ji na oltář, tak uvidíme, doufám, že bude plna pozitivní energie,” podotkla s úsměvem dvaatřicetiletá Marie, která si vystoupení nenechala ujít.

Výstavu je nainstalována v několika výstavních sálech. Těšit se můžete na velkoformátové fotografie či ilustrace. Výstava potrvá do 22. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám