Hlavní obsah

Pozemky udržované i mimo obec chce docílit starostka Přepych. Už prosadila obnovu třešňových alejí

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přepychy – obec se 630 obyvateli – na Rychnovsku krásní každým dnem. Po loňské revitalizaci dřevin uvnitř obce, realizované specializovanou firmou z Pardubic, se v letošním roce pozornost soustředí na stromořadí podél příjezdových cest, která se nacházejí ve velmi neutěšeném stavu.

Foto: Zdeňka Seidelová

Výsadbu a růst nových stromů v Přepychách podpořil darem Ing. Ivan Petrtýl, zástupce firmy PRP Technologies, ve spolupráci s firmou Oseva Uni Choceň

Článek

Přepychy však nejsou (lépe řečeno nebyly) v tomto směru žádnou výjimkou. Neudržovaných alejí podél silnic je dnes převážná většina, přestože jejich rozvoj podél komunikací podporoval stát od doby výstavby císařských cest a například Marie Terezie dokonce vydala roku 1752 nařízení o povinnosti sázet stromy podél všech nových silnic. To všechno odnes čas…

V obci pod Orlickými horami ale ctí historii, a tak začala jednání o obnově alejí. Zahájení revitalizace předcházel téměř rok příprav a jednání s mnoha dotčenými úřady i majiteli pozemků. Souhlas k vykácení 260 stromů různého druhu a zároveň výsadbě 220 nových v roce 2016 vydala Správa silnic Královéhradeckého kraje, rovněž oddělení životního prostředí i příslušný silniční správní úřad v Dobrušce, dále Krajské Ředitelství policie a Dopravní inspektorát Rychnov nad Kněžnou, samozřejmě také vlastníci všech sousedních pozemků.

Jednoduché nebylo ani prosadit realizaci v zastupitelstvu. "Pro" nakonec hlasovalo devět z patnácti členů. Odpůrci se stále najdou jak mezi zastupiteli, tak mezi obyvateli Přepych. Kdo však dotčené úseky prošel a prohlédl si stav stromů zblízka, snahy vedení obce pochopil a snad i ocenil, zvláště když bylo předem jasné, že budou nahrazeny, že výsadba dostane řád a bude ctít historické zkušenosti předků a místní povětrnostní podmínky. 

První etapa podél silnice II/304 (směr Týniště) začala v polovině února a na ni navážou další v roce 2017 a 2018. Starostka Zdeňka Seidelová chce obnovit stromy podél všech cest, protože nevěří, že aleje budou zajímat příští generace.

Letos tedy došlo vzápětí po odstranění 260 stromů k výsadbě 220 nových. Je jasné, že se nejedná o levnou záležitost - dodavatelsky byly náklady vyčísleny na téměř 290 tisíc korun.

Naprostou raritou obnovy alejí v Přepychách je nejen rozsah revitalizace, ale také způsob zajištění, neboť celá akce je financována a realizována skupinou místních podnikatelů mimo rozpočet obce. Ti zajistili vykácení, opěrné kůly k novým stromům, mulčovací kůru i potřebný kompost. To podstatné – 220 nových stromků třešní v hodnotě 88 550 korun – uhradila starostka Zdeňka Seidelová tzv. z vlastní kapsy. A důvod?

„Hodně jezdím po světě a dobře vím, jak krásně udržované jsou tam pozemky i mimo vesnice, a to bych chtěla docílit u nás v Přepychách,” říká žena, u níž od slov k činům bývá velmi blízko a téměř nic není nemožné.

Ohlasy na viditelné změny k lepšímu na sebe nedaly dlouho čekat. Všímají si jich především řidiči. Ale nejen to. Před několika dny byly na obecní úřad dokonce doručeny dva velké pytle aktivátoru vitálních funkcí půdy pro nově vysázené stromky. „Projížděl tudy distributor hnojiv a informoval se, co že tu sázíme. Moc se mu to totiž líbilo a slíbil poslat podpůrnou látku,“ s radostí komentovala materiální, ale také morální podporu zdejšího snažení starostka.

Dárce se podařilo vypátrat až po několika dnech. Iniciátorem byl Ing. Ivan Petrtýl, zástupce firmy  PRP Technologies, která ve spolupráci s firmou Oseva Uni Choceň výsadbu a hlavně zdárný růst nových stromů v Přepychách podpořila.

Osobní písemné poděkování starostky Přepych i pozvání k návštěvě už zamířilo jak do Vítkova na severní Moravu, tak do Chocně. 

Reklama

Výběr článků

Načítám