Hlavní obsah

Pozemky bývalé raketové základny v karvinském Černém lese poslouží k bydlení

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černý les si mnozí Karviňané spojí s procházkami v nádherné přírodě či vzpomínkami na bývalé vojenské prostory raketové základny. Právě v těchto místech nyní Stavební společnost Karviná zahájila prodej rozlehlých parcel, které poslouží pro bydlení. O pozemky obklopené přírodou je velký zájem.

Foto: Stavební společnost Karviná

Vizualizace projektu

Článek

Raketová základna zde sloužila do roku 1990, poté ještě nějaký čas prostory využívala armáda. Stavební společnost Karviná (SSKA) pozemky vysoutěžila ve veřejné soutěži, kterou pořádaly vojenské lesy a statky v roce 2004.

„Poté jsme tři roky složitým administrativním procesem převáděli tyto pozemky do našeho vlastnictví. V následujícím období jsme po dobu 5 let realizovali finančně velice náročný proces demolice objektů kasárenské části a v dalším období jsme přistoupili k samotným projekčním pracím daného projektu,” informoval ředitel SSKA Pavel Šrámek.

Projekt počítá s vybudováním rodinných domů ve vesnickém stylu tak, aby došlo ke spojení člověka s přírodou, která dané území obklopuje. Územní plán města Karviné umožňuje v této lokalitě individuální výstavbu rodinných domů na ploše 17 hektarů. Projekt SSKA řeší výstavbu na rozloze 7 hektarů.

Dojde k poškození přírody?

Na sociálních sítích se rozpoutala diskuze, že výstavba rodinných domů na daném území poškodí tamní přírodu. Les je totiž unikátní na faunu i flóru.

„Můj osobní názor je, že to bude mít naopak pozitivní vliv na tamní přírodu, že nastane v této lokalitě jistý řád a budou se mnohem více dodržovat pravidla soužití člověka v přírodě. V současné době dochází v určitých směrech k devastaci okolní krajiny. Osobně si myslím, že náš zásah přispěl k vyčištění této lokality. Kdybychom nechali původní objekty bez dozoru, tak by v současné době byly obydlovány nepřizpůsobivými občany,” říká Šrámek.

Lidé v diskuzi dále poukazují na možnost nálezu například zbylé munice po bývalé raketové základně. Ředitel SSKA však uklidňuje. Podle něj jsou všechny prostory čisté. „Vlastníme dva na sobě nezávislé ekologické audity, které můžeme předložit,” dodal.

Výstavba již probíhá

V průběhu dubna letošního roku SSKA dokončí realizaci splaškové tlakové kanalizace a vodovodního řádu. Elektrické připojení ČEZ bude připraveno v podzimním období letošního roku. Postupně se budou dokončovat jednotlivé příjezdové komunikace ke všem parcelám. V místě na některých parcelách již probíhá výstavba.

Reklama

Výběr článků

Načítám